ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολές ΓΓ ΑΚΕΛ προς Γεν. Εισαγγελέα και Πρόεδρο Βουλής για τα επεισόδια στο ΕΛΑΜ

Επιστολές ΓΓ ΑΚΕΛ προς Γεν. Εισαγγελέα και Πρόεδρο Βουλής για τα επεισόδια στο ΕΛΑΜ

Την ανάγκη καταπολέμησης της ρητορικής μίσους και της ξενοφοβίας επισημαίνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με επιστολές που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη.

Τις επιστολές του κ. Κυπριανού κοινοποίησε με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

«Τα συμβάντα μάς έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τόσο διεθνώς, όσο και στο εσωτερικό, γι’ αυτό και χρειάζεται να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα», αναφέρει ο κ. Κυπριανού στην επιστολή του προς τον κ. Συλλούρη, υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθέτησε ποινικοποιώντας τη ρητορική μίσους σε μια προσπάθεια να αποφεύγονται παρόμοιες ενέργειες στην κοινωνία.

«Δυστυχώς από το ίδιο το βήμα της Βουλής αναπτύχθηκε την Παρασκευή ρητορική μίσους, η οποία προκάλεσε τα όσα ακολούθησαν», προσθέτει.

Ειδικότερα, ο κ. Κυπριανού αναφέρεται σε δύο περιστατικά, που αφορούν τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνο Παπαγιάννη. Το πρώτο αφορά διάλογο που είχε ο κ. Παπαγιάννης με πολίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο δεύτερος σχολίαζε ότι χρειάζεται «μια ΕΟΚΑ Β’ που τους έπαιζε όπως τους σκύλλους μέσα στους καφενέδες», με τον βουλευτή του ΕΛΑΜ να αποκαλεί τον πολίτη «γίγαντα».

Στο δεύτερο περιστατικό, ο κ. Κυπριανού μεταφέρει «την απειλή του βουλευτή του ΕΛΑΜ προς βουλευτή του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής με την φράση `θα σε κανονίσω έξω`», όπως αναφέρει.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής θεωρώ ότι έχετε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως θεματοφύλακας της νομοθεσίας, της εύρυθμης λειτουργίας του Σώματος αλλά και της απομόνωσης και εξάλειψης τέτοιων φαινομένων και συμπεριφορών εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα», αναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και σημειώνει ότι «ότι τα γεγονότα θα πρέπει να απασχολήσουν τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων».

Στην επιστολή του προς τον Κώστα Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού υπενθυμίζει την εναρμονιστική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2011 και η οποία ποινικοποιεί τη ρητορική μίσους.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτό δεν εμπόδισε πολιτικά πρόσωπα και άλλους από το να αναπτύξουν ρητορική μίσους στα μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και, δυστυχώς, μέσα στην ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων», αναφέρει ο κ. Κυπριανού και επισημαίνει εκ νέου τη συμπεριφορά του κ. Παπαγιάννη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τέτοιες αντιλήψεις συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία και έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αντιδράσουμε πριν αφεθούν να εξελιχθούν προκαλώντας νέα δεινά στον τόπο μας», προσθέτει ο κ. Κυπριανού, προτρέποντας τον κ. Κληρίδη να δρομολογήσει τις «διαδικασίες για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν εμπράκτως τέτοια φαινόμενα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top