ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Χριστοδουλίδης: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατό για αποτέλεσμα στις συνομιλίες»

N. Χριστοδουλίδης: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει ό,τι είναι δυνατό για αποτέλεσμα στις συνομιλίες»

Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, που δεν βρίσκουν σύμφωνη την ε/κ πλευρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης στην τηλεόραση του ΡΙΚ, στην Κυπερούντα, κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, λέγοντας ότι "το περιεχόμενο της επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας είναι αυτό που και ο ίδιος δημόσια έχει αναφέρει πρόσφατα κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο".

 "Υπάρχουν συμπεριφορές και ενέργειες από τον κ. Έιντε που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, που δεν μας ικανοποιούν", ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία - λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι και ο 27ος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ και ποτέ δεν υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος που ικανοποιούσε απόλυτα είτε τη μια είτε την άλλη πλευρά - “είναι να θέτεις πολύ ξεκάθαρα το πλαίσιο λειτουργίας του και όποτε ξεφεύγει αυτού του πλαισίου να γίνονται τα αναγκαία διαβήματα”.
 
Από κει και πέρα, συνέχισε, είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, "όπως το 2004 που με δική μας συγκατάθεση δόθηκε στον Ειδικό Σύμβουλο ένας ενισχυμένος ρόλος. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί".
 
Ερωτηθείς αν θα επηρεαστούν οι συνομιλίες από τη στάση του κ. Έιντε και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι συνομιλίες βαίνουν σε αδιέξοδο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο ίδιος δεν θα αναφερθεί σε αδιέξοδα και πως "είμαστε σε μια διαδικασία, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Κανείς δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς, αυτή η διαδικασία να φέρει αποτέλεσμα".

"Την ίδια στιγμή, όντως υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από τη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικότερα μετά τη Γενεύη με την προώθηση θέσεων που ξεφεύγουν του καθορισμένου πλαισίου, θέσεων που αναιρούν και συναντιλήψεις και συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί", είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνοντας πως "από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα".

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα εφημερίδων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να υπογράψει την τροποποίηση του Νόμου για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ως ορίζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση βρίσκονται σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα, που είναι ο Νομικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης, και θα ληφθούν αποφάσεις εντός του καθορισμένου πλαισίου των 15 ημερών".

"Μόλις ληφθούν οι αποφάσεις θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτές οι ανακοινώσεις πιθανόν να γίνουν αύριο.

Σε ερώτηση για την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ινδία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "ο Πρόεδρος μεταβαίνει αύριο στην Ινδία για ένα σημαντικότατο ταξίδι, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου, Συγκοινωνιών και Γεωργίας και με μεγάλη επιχειρηματική αποστολή".
 
Στόχος, συνέχισε, είναι μέσα από αυτό το ταξίδι να ενισχυθούν, να φτάσουν στο επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων - οι οποίες είναι άριστες μεταξύ Κύπρου και Ινδίας - και οι σχέσεις στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ανάμεσα σε άλλα, πέραν των επίσημων επαφών, θα γίνουν δύο επιχειρηματικές συναντήσεις, στο Νέο Δελχί και στη Μουμπάι, και "αναμένεται ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις θα υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα προς ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top