ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου σε Έιντε: «Να υπάρξει πρόοδος προτού πάμε σε νέα Διάσκεψη»

Αβέρωφ Νεοφύτου σε Έιντε: «Να υπάρξει πρόοδος προτού πάμε σε νέα Διάσκεψη»

Τη θέση ότι χρειάζεται να επιτευχθεί πρόοδος στα εναπομείναντα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη Διάσκεψη για την Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Ειντε, σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα 15/5.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τόνισα ξεκάθαρα στον κ. Ειντε πως η ε/κ κοινότητα είναι αυτή που θέλει, επιθυμεί και επιζητεί το συντομότερο λύση του Κυπριακού. Όμως, για να πετύχουμε τη λύση χρειάζεται να επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόοδος στα εναπομείναντα θέματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη διάσκεψη για την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης πραγματικής πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας.  
 
"Κατανοούμε τις δυσκολίες αλλά ο ΔΗΣΥ μένει αταλάντευτα υπέρ της προσπάθειας για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος να σπάσουμε τα αδιέξοδα είναι δια μέσου του διαλόγου", πρόσθεσε.  
 
Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες του ΑΚΕΛ για πολιτική μετάλλαξη του Προέδρου ενόψει προεδρικών εκλογών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι  "όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Είναι λάθος να στέλνονται οποιαδήποτε μηνύματα ότι στο τέλος της ημέρας φταίει η ε/κ πλευρά είτε γιατί τα έδωσε όλα, είτε γιατί δεν δίδει και επιπρόσθετα. Μιλώ γενικά|’.

"Δεν βοηθούμε την εθνική μας υπόθεση. Το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα όχι εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς. Μπορεί στη μακραίωνη ιστορία του Κυπριακού να έγιναν λάθη τακτικής. Όλοι κάνουμε λάθη. Όχι όμως να φθάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ή να στέλνονται τα οποιαδήποτε μηνύματα ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε γιατί με το να είμαστε υποχωρητικοί αποθρασύνεται η Αγκυρα είτε με το να είμαστε σκληροί δημιουργούνται αδιέξοδα", συμπλήρωσε.  

Οικονομία
---------
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2017, έφθασε στο 3,4%.

Όπως είπε, εάν κάποιος συγκρίνει τον αριθμό αυτό με τον μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, τότε η Κύπρος καταγράφει διπλάσιο ποσοστό ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

"Αυτός είναι ο δρόμος. Το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, η σωστή οικονομική διαχείριση φέρνουν αποτελέσματα. Όταν σπαταλούσαμε αλόγιστα καταγράφαμε ύφεση, δημοσιονομικά ελλείμματα και αύξηση της ανεργίας. Με την σωστή οικονομική πολιτική και το νοικοκύρεμα όμως, έχουμε από τους πιο ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών" είπε.
 
Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι αφήσαμε πίσω μας τα δημοσιονομικά ελλείμματα και καταγράφουμε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ μειώνεται και η ανεργία, όμως υπέδειξε ότι «δεν πανηγυρίζουμε αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα».
 
Σημείωσε ότι  η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι θα παραμείνουμρ σοβαροί και υπεύθυνοι για την οικονομία και τα πλεονάσματα από τους κόπους και τους αγώνες της κυπριακής κοινωνίας θα διοχετεύονται με προτεραιότητα την κοινωνική ευαισθησία και με μια αρχή απαράβατη, την κοινωνική δικαιοσύνη.
 
"Με βάση τις δυνατότητες του κράτους να στηρίξουμε αυτούς που έχουν την περισσότερη ανάγκη", είπε.
 
Φορολογική αμνηστία
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή προσπαθούν μέσα από τη συνεργασία τους να υλοποιήσουν πολιτικές για να δώσουν διέξοδο στους πολίτες.
 
Υπενθύμισε το θέμα που συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής «ως αποτέλεσμα συνεργασίας νομοθετική και εκτελεστικής εξουσία και με την πολλή δουλειά και κόπο της Επιτροπής» και αφορά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές «σε δέκα και πλέον φορολογίες που στις επόμενες εβδομάδες, με τη σωστή μηχανογράφηση και τις εγκυκλίους του Εφόρου θα μπορούν οι πολίτες να διευθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
 
Πρόσθεσε ότι εάν οφείλει κάποιος κάτω από 100,000 θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα μέχρι και 54 δόσεις και εάν οι οφειλές είναι πέραν των 100,000 θα έχει την δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι και με 60 μηνιαίες δόσεις.
 
Παράλληλα, είπε ότι όσοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων ή μερικών μηνών να εξοφλήσουν πλήρως το ποσό που οφείλουν θα τύχουν ουσιαστικά φορολογικής αμνηστίας σε τόκους και επιβαρύνσεις.
 
«Εάν κάποιος έχει 100,000 φόρο, συσσώρευσε 50,000 τόκους και επιβαρύνσεις, θα πληρώσει τις 100,000 συν 5% πάνω στους τόκους και επιβαρύνσεις. Αρα με 102,500 ευρώ ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του. Δηλαδή θα τύχει μιας φορολογικής αμνήστευσης σε τόκους και επιβαρύνσεις των 47,500 ευρώ», είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top