LIKE ONLINE

Κυπριακή ομάδα στον τελικό της ΝΑΣΑ! Ζητά την ψήφο του κόσμου

Κυπριακή ομάδα στον τελικό της ΝΑΣΑ! Ζητά την ψήφο του κόσμου

Στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού Διαστημικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της ΝΑΣΑ (International Space Apps Challenge) πέρασε η κυπριακή ομάδα Nestfold, η οποία κατάφερε να φθάσει στις πέντε πρώτες ομάδες διεθνώς και να έχει μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί από το κοινό ως η καλύτερη στον κόσμο στην κατηγορία της «Λαϊκής Ψηφοφορίας».

Η κυπριακή ομάδα ανταγωνίστηκε με άλλες 140 ομάδες παγκόσμια και τελικά έφθασε στον τελικό μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες.

 Πρόκειται για μια από τις τέσσερις κυπριακές ομάδες που αναδείχθηκαν στην Κύπρο, στις 30 Απριλίου, στον τοπικό Διαγωνισμό Διαστημικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της NASA, που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στην Λεμεσό. Ο διαγωνισμός διεξήχθη ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου.
 
Η μοναδική στην ΕΕ

 Η κυπριακή ομάδα είναι η μοναδική από τις χώρες της ΕΕ που πέρασε στον τελικό.

Οι άλλες τέσσερις ομάδες που διαγωνίζονται στον τελικό μαζί με την Κύπρο είναι μια ομάδα από την Ινδία, δύο από την Μπαγκλαντές και μια από το Κόσοβο.
 
 Δανός: "Η μικρή μας πατρίδα έχει μεγάλα μυαλά"

  Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) διοργάνωσε δημοσιογραφική διάσκεψη για την επιτυχία της Κύπρου.
 
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι «είμαστε εδώ σήμερα, γιατί άλλη μια φορά, μέσω του διαγωνισμού διαστημικών εφαρμογών και τεχνολογιών της NASA, η μικρή μας πατρίδα  δείχνει ότι έχει μεγάλα μυαλά».
 
«Ένα νησί με λιγότερους από ένα εκ. κατοίκους κατάφερε να ανταγωνιστεί χώρες του ενός δις κατοίκων, όπως η Ινδία, και να δείξει ότι η Κύπρος έχει και τα μυαλά και το πείσμα και μπορεί. Η πίστη μας στις δυνατότητες των νέων Κυπρίων επιστημόνων επαληθεύεται» υπογράμμισε. 
 
Πρόσθεσε ότι μέσω αυτού του διαγωνισμού, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους «να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν σε ύψη που δεν ξαναδοκίμασαν, αλλά  ήξεραν ότι μπορούσαν».
 
Σημειώνοντας ότι το φετινό επίπεδο του τοπικού διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα ψηλό, είπε ότι «η ποιότητα  καθώς και καινοτομία των διαγωνιζομένων ομάδων  μας εντυπωσίασε».
 
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπω ότι για άλλη μια φορά, μετά από τις παγκόσμιες επιτυχίες της Κύπρου που είχαμε στην NASA το 2013 με την ομάδα MarsSense, και το 2015 με την ομάδα ArachnoBeeA,πάμε για μια 3η κυπριακή επιτυχία» είπε.
 
Κάλεσε τον κόσμο να ενισχύσει την κυπριακή ομάδα λέγοντας ότι «τώρα δίνει την τελική της μάχη και είναι τώρα που ενωμένοι μπορούμε να την στηρίξουμε και να πετύχουμε άλλη μια περήφανη κυπριακή νίκη».
 
 Στο δικό του χαιρετισμό ο οποίος διαβάστηκε στην εκδήλωση, ο Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Sat και ένας εκ των κριτών του τοπικού διαγωνισμού, είπε ότι η Κύπρος δεν έχει να ζηλέψει καμιάν άλλη χώρα για τα επιστημονικά μυαλά που διαθέτει και αυτό φαίνεται από τη διεθνή επιτυχία που είχαν μέχρι σήμερα οι κυπριακές
ομάδες που είχαν επιλεγεί.
 
«Αυτό εμάς τους μεγάλους μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει πίσω τη χαμένη ελπίδα για το μέλλον των σημερινών νέων της Κύπρου και της πατρίδας μας γενικότερα» είπε.
 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Προϊστάμενος του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της Cyta, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι είναι με ιδιαίτερη τιμή που η Cyta στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος που ανοίγει δρόμους σε νέους ερευνητές, δημιουργεί ευκαιρίες για προσέλκυση ξένων επενδυτών για ερευνητικά προγράμματα και δίνει προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.
 
Ακολούθως, οι νικήτριες ομάδες του τοπικού διαγωνισμού στη Λεμεσό παρουσίασαν το έργο τους. Εκ μέρους της  GalaxyCY μίλησε ο Ορέστης Σκουτέλας, εκ μέρους της AGreenSpace μίλησε ο Αλκης Πρωτοπαπάς και εκ μέρους της Nestfold ο Wael Al Masvi.
 
Πώς να ψηφίσουμε την κυπριακή ομάδα
 
Προκειμένου η κυπριακή ομάδα να εξασφαλίσει την πρωτιά, χρειάζεται την  ψήφο του κόσμου. Ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα www.nestfold.com όπου δίδονται οι απαραίτητες οδηγίες. Υπάρχει επίσης και μια ιστοσελίδα https://www.facebook.com/NestFold/.
 
Επισημαίνεται ότι στην κυπριακή ομάδα συμμετέχουν 17 νέοι.
 
«Θέλουμε όλο τον κόσμο να ψηφίσει για να πάρουμε την Κύπρο ξανά στην πρωτιά. Μπορούμε. Μέχρι τώρα ανεβοκατεβαίναμε ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη θέση μαζί με την Ινδία, που παρόλο τον πληθυσμό και τις δυνατότητές τους καταφέραμε να τους περάσουμε σε κάποια φάση, μας ξαναπέρασαν, αλλά ελπίζω να φέρουμε την πρωτιά», είπε ο  Wael Al Masvi εκ μέρους της κυπριακής ομάδας.  
 
Τόνισε ότι όσοι ψηφίσουν πρέπει να επιβεβαιώσουν το email τους όταν λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΝΑΣΑ, διαφορετικά η ψήφος θα είναι άκυρη.
 
«Μέχρι σήμερα χιλιάδες άτομα ψήφισαν αλλά δεν έκαναν το βήμα αυτό με αποτέλεσμα να χαθεί η ψήφος τους» είπε.  

 Ο τοπικός διαγωνισμός στη Λεμεσό
 
Ο τοπικός Διαγωνισμός Διαστημικών Εφαρμογών της NASA, διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου στη Λεμεσό.
 
Η κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από το Γ. Δανό, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, τον Χ. Πρωτοπαπά, CEO της Hellas Sat, τον Α. Ευσταθίου, Αντιπρύτανη Έρευνας του European University Cyprus, και τον Χ. Δανέζη, καθηγητή Γεωδαισίας και Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης του ΤΕΠΑΚ, διάλεξαν τις 4 καλύτερες ομάδες.
 
Οι κυπριακές νικήτριες ομάδες:
 

1η Θέση – Απόφαση Κριτών:       GalaxyCY
2η Θέση – Απόφαση Κριτών:       AGreenSpace
3η Θέση – Λαϊκή Ψηφοφορία:    Nestfold
4η Θέση – Τιμητική αναφορά Pyrofighters
 
Οι δύο πρώτες ομάδες, που επιλέχθηκαν με απόφαση των κριτών στην Κύπρο, θα κριθούν τώρα από τους κριτές της NASA, στο παγκόσμιο επίπεδο. Η ομάδα που πήρε την 3η θέση στην Κύπρο με την «Λαϊκή Ψηφοφορία», διαγωνίζεται διεθνώς, μέσω παγκόσμιας λαϊκής ψηφοφορίας και χρειάζεται την ψήφο του κόσμου. 
 
GalaxyCY: Επιλύσανε με χρήση drone, δορυφορικών δεδομένων και επίγειων έξυπνων αισθητήρων το πρόβλημα της άμεσης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών και της προστασίας των επηρεαζόμενων πολιτών. http://www.spaceexploration.org.cy/press/SpaceApps2017-WinningTeams/Video-Team-GalaxCY-Protego.mp4
 
AGreenSpace:  Πρότειναν λύσεις για βελτίωση ενός  Κλειστού Βιοτικού Περιβάλλοντος-Οικοτόπου (enclosed living habitat) προς εποικισμό του Άρη, με χρήση ορόφων φυτικών καλλιεργειών και δημιουργία ηλεκτρισμού με κινητική και ηλιακή ενέργεια. http://www.spaceexploration.org.cy/press/SpaceApps2017-WinningTeams/Video-Team-AGreenSpace.mp4
 
Nestfold:  Πρότειναν τη χρήση ενός πτυσσόμενου έξυπνου καταφυγίου, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, σεισμοί, δασικές πυρκαγιές και ολισθήσεις εδαφών. http://www.spaceexploration.org.cy/press/SpaceApps2017-WinningTeams/Video-Team-NestFold.mp4
 
PyroFighters: Πρότειναν τη δημιουργία laser-φασματογράφων για την ανίχνευση αεριών από πυρκαγιές, προς άμεσης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών. Επίσης με την χρήση drones και την χρήση δορυφορικών δεδομένων και λογισμικών, πρότειναν λύσεις για την προστασία των επηρεαζόμενων πολιτών. http://www.spaceexploration.org.cy/press/SpaceApps2017-WinningTeams/Video-Team-PyroFighters.mp4

Συνεργάτες του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος για την διοργάνωση του διαγωνισμού είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το CUTing Edge - An American Space. Στρατηγικός εταίρος και κύριος χορηγός είναι η CYTA μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top