ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις Υπ. Γεωργίας για αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές και αποζημιώσεις

Διευκρινίσεις Υπ. Γεωργίας για αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές και αποζημιώσεις

«Έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες» σε συνεργασία και συντονισμό με τα άλλα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην περιοχή Σολέας πέρσι το καλοκαίρι και τη στήριξη των πληγέντων πολιτών, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου «για τη στήριξη των πληγέντων πολιτών με ζημιές σε γεωργικά τεμάχια, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τους στις 16 Μαΐου και συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν».

«Με στόχο να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες στο μέγιστο δυνατό βαθμό, συμφώνησαν με την πρόταση του Υπουργού για καταβολή αποζημίωσης μέσω του Κανονισμού Ενισχύσεων ΄Ησσονος Σημασίας “DeMinimis”», αναφέρεται.

Το σχέδιο αποζημίωσης, διευκρινίζεται, «θα καλύψει και τους 34 πληγέντες, ακόμη και αυτούς που δεν υπόβαλαν αίτηση σε προηγούμενη προκήρυξη, οι οποίοι θα έχουν τώρα εκ νέου την ευκαιρία να το πράξουν».

Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ετοιμάστηκε και υλοποιείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του Τμήματος Δασών για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Πιο συγκεκριμένα, για την ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου οχημάτων και άλλων πυροσβεστικών μηχανημάτων του Τμήματος Δασών, επανεξετάστηκε το πρόγραμμα ανανέωσής τους, που ήδη υλοποιείται από το 2015 και για την περίοδο μέχρι το 2019 θα αγοραστούν 15 μεγάλα πυροσβεστικά, 23 μικρά, 2 προωθητές γαιών και 2 φορτηγά, έναντι κόστους €4.715.000», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «για την υλοποίηση των μέτρων πρόληψης έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό για το 2017 αυξημένες, κατά 20% περίπου, πρόνοιες που αφορούν σε δασική προστασία».

Επεξηγείται παράλληλα ότι «το ποσό του προϋπολογισμού για δασική προστασία για το 2017 ανέρχεται σε €3,1εκ., σε σύγκριση με €2,6εκ. για το 2016, από το οποίο δαπανήθηκαν τελικά τα €2,4εκ.».

«Το ποσό αυτό αφορά κατά κύριο λόγο στην αγορά πυροσβεστικών οχημάτων,συντήρηση αντιπυρικών λωρίδων και δασικών δρόμων», αναφέρεται.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, o κ. Κουγιάλης «εξετάζει πακέτων νέων μέτρων, για ενίσχυση των υποδομών, του εξοπλισμού και της επιχειρησιακής ικανότητας του Τμήματος Δασών, συνολικού προϋπολογισμού €0,5εκ».

Σχετική πρόταση θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση την ερχόμενη Πέμπτη.

«Σε ό,τι αφορά στην βοήθεια που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ύψους €7,3εκ έχει γίνει ο προγραμματισμός και τα ποσά διατίθεται σύμφωνα με το πλαίσιο και προϋποθέσεις που παραχωρήθηκαν», σημειώνεται.

Διευκρινίζεται ότι «η βοήθεια αυτή καλύπτει το επιχειρησιακό κόστος της κατάσβεσης και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και του περιβάλλοντος». Δεν καλύπτει, αναφέρεται, «αποζημιώσεις σε πληγέντες και ως εκ τούτου οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πληγέντες γεωργούς θα καλυφθούν από κρατικούς πόρους».
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top