ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γ. Στουρνάρας αναμένει από το επόμενο Eurogroup να υπάρξει και λύση για το ελληνικό χρέος

Ο Γ. Στουρνάρας αναμένει από το επόμενο Eurogroup να υπάρξει και λύση για το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά τα τελευταία δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν αρκούν για να βαδίσει σε πιο σίγουρο δρόμο, πολλά μένουν ακόμα να γίνουν, κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, είναι η ώρα τώρα να αναλάβουν οι εταίροι και αυτοί τις ευθύνες τους, βασικά για το χρέος.

Αυτά είναι εν περιλήψει όσα διατυπώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, και πρώην Υπουργός Οικονομικών στη προηγούμενη κυβέρνηση, αναμένει από το επόμενο κιόλας Eurogroup, προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου, να εξειδικευτούν από τους εταίρους και δανειστές, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται εδώ στα μέτρα  τα οποία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα εφαρμοστούν μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, γνωστού ως «3ο Μνημόνιο».

Κατά την άποψή του, αυτή η εξειδίκευση πρέπει να γίνει διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες, όπως λέει, η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, «απαιτούν να γνωρίζουν από τώρα εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι».

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η ΤτΕ έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για «μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», όπως για παράδειγμα η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Σταθερότητας (EFSF), κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον.

Οι υπολογισμοί του διοικητή της Τράπεζας δείχνουν ότι αυτή και μόνο η ρύθμιση είναι αρκετή για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και αν διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.

Για το τρέχον έτος 2017, το ελληνικό χρέος στέκει στα 318,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτοφανή για τα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΟΟΣΑ, διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της», γράφει στο άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας.

Επιπλέον, συνεχίζει, έχει διαμορφωθεί ισχυρή συναίνεση στον πολιτικό κόσμο αλλά και στην κοινωνία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε», λέει, και σημειώνει ενδεικτικά: Ακόμη μεγαλύτερη οικειοποίηση με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ιδίως στο ασφαλιστικό, στην υγεία και στην παιδεία, υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων, πχ στην αγορά ενέργειας, προσόντων υπηρεσιών, και άνοιγμα κι άλλων επαγγελμάτων.

Και βεβαίως, προσθέτει, απομένει να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το πρόβλημα με τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αντιμέτωπος με την Αστυνομία ο 10χρονος που φέρεται να προκάλεσε τις ζημιές στο σχολείο Λιβαδιών - Ποια η διαδικασία

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ξεγέλασε 83χρονο για ανάκτηση γης που απώλεσε πριν χρόνια - Χειροπέδες σε 52χρονο - Το ποσό που του απέσπασε

Πυροβολισμοί Ζακάκι: Σύλληψη 62χρονου - Λήφθηκαν τεκμήρια από την Αστυνομία

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid - Ποιος ο λόγος



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top