ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ενδεχόμενο άσκησης αντέφεσης εξετάζουν ιδιοκτήτες και καταθέτες της FBME κατά της δικαστικής απόφασης

Το ενδεχόμενο άσκησης αντέφεσης εξετάζουν ιδιοκτήτες και καταθέτες της FBME κατά της δικαστικής απόφασης

Οι ιδιοκτήτες και οι καταθέτες – πιστωτές της FBME έχουν το δικαίωμα μέχρι τις 26 Ιουνίου να ασκήσουν αντέφεση κατά ορισμένων σημείων της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση που καταχώρησε η Κεντρική Τράπεζα για έκδοση διατάγματος Ειδικής Εκκαθάρισης της FBME Bank Ltd.

Αυτό αποφάσισε σήμερα  το τριμελές Εφετείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου είχε τεθεί προς εξέταση η αίτηση της Κεντρικής Τράπεζας για επίσπευση της έφεσης που άσκησε κατά της απόφασης του Δικαστηρίου και η οποία αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου στις 26/6, στις 9 το πρωί. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακάλεσε τον Δεκέμβριο του 2015 την άδεια λειτουργίας του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο και ακολούθως καταχώρισε στο Δικαστήριο αίτηση για έκδοση διατάγματος Ειδικής Εκκαθάρισης της τράπεζας με έδρα την Τανζανία.

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος και της καταχώρησης αίτησης για ειδική εκκαθάριση της τράπεζας στηρίζονταν στα ευρήματα της Μονάδας Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία με απόφαση της, τον Ιούλιο του 2015, είχε κατηγορήσει την FBME για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και είχε διακόψει την πρόσβαση της τράπεζας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε στις 10 Μαΐου ως αβάσιμη την αίτηση καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος και δεν είχε αποδειχθεί ότι η ειδική εκκαθάριση της FBME Bank Ltd εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

«Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει στο βωμό της εμπιστοσύνης στο Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα, να εκκαθαριστεί μια Τράπεζα επειδή οι ανταποκρίτριες Τράπεζες συνεχίζουν να αρνούνται τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και άλλων κεφαλαίων συνεπεία της ανακοίνωσης της FinCEN... Τα θλιβερά και πρωτόγνωρα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 που αφορούσαν σε απομείωση των καταθέσεων «bail-in» είναι ακόμη νωπά», σημείωνε στην απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Το Δικαστήριο σημείωνε επίσης ότι «δεν θεωρώ ότι με τη εκκαθάριση της συγκεκριμένης αλλοδαπής Τράπεζας, η οποία είναι δυνατό να επιφέρει για άλλη μια φορά εξανεμισμό καταθέσεων αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ, και μάλιστα με Δικαστικό διάταγμα (αρκετοί καταθέτες της FBME Bank Ltd με ποσά εκατομμυρίων Ευρώ ενδεχομένως να πάρουν μόνο το ποσό των €100.000, το οποίο έτσι και αλλιώς θα πάρουν είτε εκκαθαριστεί είτε όχι), διασώζεται η καλή φήμη και αξιοπιστία του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος».

Η FBME σε  ανακοίνωση που είχε εκδώσει υποστήριζε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «αφήνει εκτεθειμένη την Κεντρική Τράπεζα, τόσο σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της FBME, όσο και σε σχέση με την ενέργειά της να καταχωρίσει εναντίον της τράπεζας, το δραστικό μέτρο της αίτησης εκκαθάρισης στην Κύπρο».

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top