ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξήσεις στις επιδοτήσεις ενοικίου για εκτοπισμένους και στα εισοδηματικά κριτήρια

Αυξήσεις στις επιδοτήσεις ενοικίου για εκτοπισμένους και στα εισοδηματικά κριτήρια

και 180ευρώ το μήνα οι επιδοτήσεις ενοικίου για εκτοπισμένους – Αύξηση και στα εισοδηματικά κριτήρια

Αύξηση της επιδότησης ενοικίων στους εκτοπισμένους και ταυτόχρονη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων από το 2018, παγοποίηση των ενοικίων για τ/κ περιουσίες για 3 χρόνια, αύξηση του χρόνου αξιοποίησης της έγκρισης για στέγαση από ένα σε δύο χρόνια και ελαστικότητα αλλαγής σχεδίου εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για την προσφυγική πολιτική.
 
Περαιτέρω ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως εάν η προσπάθεια του  Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελβετία δεν οδηγήσει σε λύση και το θέμα των εκτοπισμένων συνεχίσει να υφίσταται, πρέπει να αλλάξει η προσφυγική πολιτική ώστε να διορθωθούν  στρεβλώσεις.
 
Κατά την εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων για τα θέματα των εκτοπισμένων, ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι η προσφυγική πολιτική δεν εμπεριέχει στοιχείο αποζημίωσης αλλά παροχή των χρειωδών ώστε οι εκτοπισμένοι να ζουν αξιοπρεπώς μέχρι να επιστρέψουν στις κατεχόμενες περιουσίες τους.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε στην Επιτροπή ότι 228.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα ως πρόσφυγες και είναι δικαιούχοι της προσφυγικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι εκτοπισμένοι είναι όσοι μια μικρή χώρα, όπως το Λουξεμβούργο.
 
Αναφερόμενος στα στεγαστικά προγράμματα, είπε πως εξετάζονται 1.450 αιτήσεις το χρόνο για αγορά διαμερίσματος και επιδιόρθωση κατοικίας.
 
Αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου, ο κ. Πετρίδης είπε πως επιδοτούνται 4.500 δικαιούχοι το χρόνο εκ των οποίων οι 1500 είναι φοιτητές.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα η πρόταση της κυβέρνησης για γνωμάτευση, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ποσού επιδότησης ενοικίου και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι 10% αύξηση στον προϋπολογισμό του 2018 για την επιδότηση ενοικίου με συνολική αύξηση της δαπάνης από 7,7 εκ. το 2017 σε 8,4 εκ το 2018.
 
Πρόσθεσε ότι η απόφαση περιλαμβάνει αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων από τις 19.546 ευρώ στις 30.000, για πολυμελείς οικογένειες από 25.561 σε 45.000 ευρώ ενώ, όπως είπε, αυξάνεται η επιδότηση από 133 ευρώ το μήνα σε 180 ευρώ το μήνα και στις πολυμελείς οικογένειες από 214 σε 260 ευρώ.
 
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι γίνεται επιδιόρθωση κυβερνητικών οικισμών κατά προτεραιότητα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν 380 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς και στις 109 τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες και διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σε 21 πολυκατοικίες. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι μετά την τιτλοποίηση  των διαμερισμάτων υπάρχει πρόβλημα από κάποιους εκ των ενοίκων οι οποίοι φέρουν ενστάσεις στην τοποθέτηση ανελκυστήρων.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως η πολιτική για παραχώρηση οικοπέδου για χορηγία για να κτίζει κάποιος σπίτι, με τα σημερινά δεδομένα είναι προβληματική κατάσταση, γίνεται υποθήκευση και δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για αύξηση της περιόδου αξιοποίησης της έγκρισης στεγαστικής βοήθειας από 1 χρόνο σε 2 χρόνια, η οποία θα παρέχει ευελιξία μεταπήδησης από το ένα σχέδιο στο άλλο.
 

Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται να γίνει ενιαία στεγαστική πολιτική, να νοικοκυρευτούν τα πράγματα και πρόσθεσε πως θα προσλάβει συμβούλους για τη διενέργεια μελέτης.
 
 
Σε ό,τι αφορά τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών, είπε πως η έκταση της τ/κ γης στις ελεύθερες περιοχές είναι  61.000 εκτάρια και 114,000 εκτάρια σε όλη την Κύπρο.
 
Περαιτέρω ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα ενοίκια που εισπράττονται για τις τ/κ περιουσίες είναι 3 εκ το χρόνο, ποσό το οποίο πρέπει να θεωρείται μηδαμινό μπροστά στην αγοραία αξία των ενοικίων για αυτές τις περιουσίες.
 
Ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών για τον οποίο θα ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων αφού τον μελετήσει ο ίδιος.
 
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αφορά τη διόρθωση κριτηρίων και τοποθετούμενος επί της παρατήρησης της Προέδρου της Επιτροπής Σκεύης Κουκουμά ότι γίνεται ανακατανομή κλήρων, ο κ. Πετρίδης είπε πως για πρώτη φορά άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος καθώς υπάρχει κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας.
 
Ξεκαθαρίζοντας ότι απαγορεύεται η υπενοικίαση των τ/κ περιουσιών, είπε πως προκλήθηκαν αντιδράσεις στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου.
 
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ενοικίων στις τ/κ περιουσίες, είπε πως  προτείνεται παγοποίηση ενοικίων για 3χρόνια και ενδεχομένως μετά να γίνει αύξηση με βάση τον πληθωρισμό.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης είπε πως συζητήθηκαν τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει.
 
Πρέπει να γίνει αλλαγή πολιτικών και φιλοσοφίας με στόχο να υπηρετήσουμε τους εκτοπισμένους, πρόσθεσε.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε μετά τη συνεδρία ότι προχωρά ο διαχωρισμός 507  οικοπέδων αλλά οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν οικονομική χορηγία. «Θεωρούμε πως αν το κράτος έδινε τη χορηγία θα συνέβαλε και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ μεγάλο μέρος του ποσού θα επέστρεφε στο κράτος με διάφορους τρόπους».
 
Είπε πως εκκρεμεί η τοποθέτηση ανελκυστήρων σε μεγάλο αριθμό προσφυγικών πολυκατοικιών, την ώρα που ο κόσμος δυσκολεύεται και πολλές φορές καλείται η Πυροσβεστική για να κατεβάσει ηλικιωμένους από το 2ο και 3ο όροφο.
 
«Μείναμε στην ενημέρωση ότι έγινε μελέτη για τις τ/κ περιουσίες και αναμένουμε να ενημερωθούμε», συνέχισε, προσθέτοντας ότι έχουν ανακτήσει 300 τ/κ υποστατικά και πως η Κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί για πρόσφυγες που διαμένουν σε πατρικές οικογενειακές κατοικίες.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς αφού ανέφερε ότι πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι οι πρόσφυγες είναι η πλέον αδικημένη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού, είπε πως σημειώνεται η δήλωση του Υπουργού ότι θα μελετηθεί η προσφυγική πολιτική για να διορθωθούν στρεβλώσεις.
 
Εξέφρασε ικανοποίηση για την απλούστευση των διαδικασιών για τα στεγαστικά σχέδια, τη σημαντική αύξηση του ενοικίου για προσωρινή στέγαση των προσφύγων και ειδικά των νεαρών ζευγαριών.
 
 
Περαιτέρω χαιρέτισε την επιτάχυνση της βελτίωσης των κυβερνητικών οικισμών και την παγοποίηση των αυξήσεων στα ενοίκια των τ/κ περιουσιών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top