ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την οποία γίνονται αναφορές στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στις 20 Αυγούστου, και η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έγινε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιλαμβανόμενης και της ενίσχυσης των διεθνών καθεστώτων αφοπλισμού και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία αφορά σε ένα σεισμικό-υδροακουστικό σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Οργανισμού της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation -CTBTO). Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρεται, θα λαμβάνει δεδομένα από το σύστημα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση της σεισμικότητας του ευρύτερου χώρου της Κύπρου για σκοπούς έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και τσουνάμι, για προστασία των Κυπρίων πολιτών, αλλά και της περιοχής ευρύτερα. Περαιτέρω, δεδομένα που λαμβάνονται από το σύστημα μπορούν να δίνονται στον Οργανισμό της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Αυτό θα αποτελεί την έμπρακτη στήριξη και συμβολή προς εκπλήρωση των στόχων της Συνθήκης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, όσο και εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όπως αυτά απορρέουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές εθιμικό δίκαιο. Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «’Μεγάλος αδερφός’ στις Βάσεις» έγραφε χθες ότι υποθαλάσσια καλώδια έστρωσαν στην ΑΟΖ οι ΗΠΑ και πως οι Βρετανοί χτίζουν υποδομή στις Βάσεις, χρησιμοποιώντας την Κύπρο για την αναβάθμιση των μηχανισμών επικοινωνίας. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top