ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Κυπριακή υπηκοότητα σε 2 Τούρκους υπηκόους έδωσε το Υπουργικό - «Όχι Τ/κ αλλά Τούρκος»

Κυπριακή υπηκοότητα σε 2 Τούρκους υπηκόους έδωσε το Υπουργικό - «Όχι Τ/κ αλλά Τούρκος»

Υπηκοότητα σε ζεύγος Τούρκων παραχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 και μόλις πρόσφατα βγήκε στην επιφάνεια. Ο λόγος που δόθηκε η υπηκοότητα είναι ως αντάλλαγμα για το κούρεμα των καταθέσεων του αιτητή στη Λαϊκή Τράπεζα κατά την διάρκεια του γενικού κουρέματος το οποίο από ότι φαίνεται έδωσε προνόμια μόνο σε ξένους και όχι σε Κύπριους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος στην πρόταση που κατατέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2016 αναφέρεται πως ο κ. Μ… γεννήθηκε στην Τουρκία το I960, ενώ η σύζυγος του κα A… γεννήθηκε επίσης στην Τουρκία το 1960 και είναι αμφότεροι τουρκικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, ο αιτών εμπίπτει στα κριτήρια που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφαση του με αρ. 76,668 και ημερομηνίας 19.3.2014 και ειδικότερα στο κριτήριο Α.7 (Πρόσωπα των οποίων οι καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ έχουν απομειωθεί λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν μετά τις 15 Μαρτίου 2013). Ακόμη, σύμφωνα με την προαναφερθείσα Απόφαση του Συμβουλίου οι σύζυγοι των μη Κυπρίων επενδυτών, που αποκτούν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δικαιούνται να αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα επίσης με κατ’ εξαίρεσιν πολιτογράφηση και έχουν το δικαίωμα της ταυτόχρονης υποβολής και έγκρισης της αίτησης τους. Φόβοι για δημιουργία προηγούμενου Όπως αναφέρει και η εφημερίδα κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση το Υπουργικού Συμβουλίου δημιουργεί προηγούμενο στην πολιτογράφηση Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι είναι δυνατόν να αξιοποιήσουν τα κριτήρια που έθεσε το Σώμα και τα οποία επεκτείνονται και σε άλλους τομείς πέραν των κουρεμένων καταθετών. Τι μαρτυρούν τα στοιχεία Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 1.223 αλλοδαπούς που απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα, οι 630 προέρχονται από τη Ρωσία, οι 162 από την Κίνα, οι 63 από την Ουκρανία, οι 47 από τη Λευκορωσία, οι 38 από τον Λίβανο, οι 33 από το Ισραήλ, οι 31 από τη Σαουδική Αραβία, οι 16 από τη Συρία, οι 14 από το Ιράν, οι επτά από το Αφγανιστάν, οι οκτώ από τις ΗΠΑ και οι 18 από το Βιετνάμ. Στους 1.223, που προέρχονται από 54 χώρες, περιλαμβάνονται και υπήκοοι από το Μπαγκλαντές, την Καμποτία, τον Καναδά, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Νότιο Αφρική, την Ταϋλάνδη, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν, τη Βανουάτου, την Υεμένη κ.ά. Οι περισσότερες πολιτογραφήσεις κατεγράφησαν το 2016 και ανέρχονται στις 426, ενώ ακολουθεί το 2015 με 337 και το 2014 με 210. Σημειώνεται ότι φέτος μέχρι τις 15 Ιουνίου πολιτογραφήθηκαν 213 αλλοδαποί, οπόταν ο συνολικός αριθμός της φετινής χρονιάς θα αυξηθεί. Το 2013 κατεγράφησαν μόλις 37 πολιτογραφήσεις αλλοδαπών. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top