ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. ΚΑΔΗΣ: «Η ενότητα και το σθένος του 1940 παράδειγμα για τις προκλήσεις του σήμερα»

Κ. ΚΑΔΗΣ: «Η ενότητα και το σθένος του 1940 παράδειγμα για τις προκλήσεις του σήμερα»

Η ενότητα, το σθένος και η υπέρβαση που επέδειξε ο ελληνικός λαός το 1940 αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως έθνος στις μέρες μας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής σε ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης 26/10 για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που διοργάνωσαν από κοινού το Σωματείο Ανόρθωση Αμμοχώστου και η Ένωση Αγωνιστών ΕΟΚΑ Αμμοχώστου 1955-59.

Ειδικότερα για μας, πρόσθεσε, που εξακολουθούμε να ζούμε εδώ και 43 χρόνια σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, με στρατεύματα κατοχής να παραβιάζουν προκλητικά το διεθνές δίκαιο και τις βασικές μας ελευθερίες. Η προσήλωση στις αξίες μας, ο αλληλοσεβασμός, η αποφασιστικότητα, η ενότητα, μακριά και πέρα από ιδεολογικές διαφορές, αποτελούν επιτακτική ανάγκη αλλά και τις βασικότερες προϋποθέσεις, ώστε να μπορούμε να ατενίζουμε με προοπτική και αισιοδοξία το μέλλον του τόπου μας, σημείωσε. «Οι σημερινές συνθήκες μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας», είπε. Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Καδής, «οι προσπάθειες που κατέβαλε η δική μας πλευρά, μέσα από την πρόσφατη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για να φτάσουμε σε ένα φυσιολογικό κράτος, απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων, ένα κράτος στο οποίο θα είναι κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας, προσέκρουσε σε απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκικής πλευράς». Παρά το άδοξο τέλος της προσπάθειας αυτής δεν απογοητευόμαστε, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας εκφράζοντας ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για επανέναρξη του διαλόγου, στο πλαίσιο που και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει. «Η επίμονη και επίπονη αυτή προσπάθεια απαιτεί από όλους μας να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα, σύνεση, ενότητα και ομοψυχία διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη και την εθνική μας αξιοπρέπεια, όπως την κληρονομήσαμε από τους αγώνες των προγόνων μας, προκειμένου να επιτελέσουμε στο ακέραιο το καθήκον μας για ελευθερία και δικαίωση», πρόσθεσε. Ο Κώστας Καδής επεσήμανε ότι το έπος του 1940-1941 ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες, που με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας όρθωσαν το ανάστημά τους στον φασισμό απέναντι σε μια αυτοκρατορία 45 εκατομμυρίων, η οποία διέθετε πάνοπλο στρατό, για να διαφυλάξουν την τιμή, την αξιοπρέπεια, τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού. Πρόσθεσε δε ότι κάπου 650 Κύπριοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τους στενούς και αδελφικούς δεσμούς, που διαχρονικά μας ενώνουν με τον Μητροπολιτικό Ελληνισμό. Ανάμεσα σε αυτούς, είπε, ήταν και οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και εκλεκτά μέλη του Συλλόγου της Ανόρθωσης Αμμοχώστου Βαρνάβας Σιερίφης και Λουκής Λιασίδης. Στο πεδίο της τιμής θυσιάστηκαν επίσης ο ανθυπολοχαγός Χρίστος Π. Χριστοδουλίδης και ο Άντης Φάνος από την Αμμόχωστο, μέλη της Ανόρθωσης, ενώ παρόμοια ήταν και η τύχη του ποδοσφαιριστή και προπονητή της ομάδας Μίμη Πιεράκου, που στρατολογήθηκε οικειοθελώς την 28η Οκτωβρίου 1940. Μάλιστα ο τελευταίος, στην παρότρυνση να μείνει στα μετόπισθεν στην Αθήνα, επέμενε να πάει στο μέτωπο, λέγοντας χαρακτηριστικά «έπαιζα πάντοτε στην επίθεση. Θέλω να είμαι με εκείνους που θα κερδίσουν πρώτοι τη νίκη», όπως σημείωσε. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top