ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος της εβδομάδας ανακοινώνει ονόματα η κατοχική «κυβέρνηση»

Τέλος της εβδομάδας ανακοινώνει ονόματα η κατοχική «κυβέρνηση»

Τέλος τελικά της εβδομάδας ή αρχές της άλλης το αργότερο, πρόκειται να ανακοινώσει τα ονόματα του «υπουργικού συμβουλίου» ο πρόεδρος του ΡΤΚ και διαφαινόμενος νέος «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος πήρε το μεσημέρι από τον Τ/κ ηγέτη την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης».

Όπως εξήγησε, το πρωτόκολλο της συμμαχίας είναι έτοιμο, όπως και ο διαμοιρασμός των «υπουργείων», αλλά πρέπει να καταγραφεί το «κυβερνητικό πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας είναι το τελευταίο από τα 4 της συνεργασίας, που θα επικυρώσει την τετραμερή συμμαχία, στην συνεδρία του ανώτατου συλλογικού του οργάνου στις 18.00 σήμερα. Μετά την έγκριση από το ΚΚΔ, είπε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, οι πρόεδροι των 4 κομμάτων που θα απαρτίζουν την νέα «κυβέρνηση» θα ξανασυναντηθούν.

Η τετρακομματική συνεργασία, ανέφερε εξερχόμενος του γραφείου του Μουσταφά Ακιντζί ο Τουφάν Ερχιουρμάν, είναι μια φόρμουλα που δεν έχει δοκιμαστεί πριν στην τ/κ κοινότητα, αλλά υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες στην Ευρώπη. Αυτό που έχουν συμφωνήσει, σημείωσε, δεν είναι πόσα κόμματα θα συμφωνήσουν αλλά πάνω σε ποιες αρχές και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Στόχος τους συνέχισε, είναι η συλλογική διοίκηση και όχι ποιο κόμμα θα πάρει πόσα «υπουργεία» αλλά και μια «κυβέρνηση» που θα συνενώνει και δεν θα διαχωρίζει κανέναν. «Πιστεύουμε ότι ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα που ζήσαμε όλοι μας, αυτό έχει ακόμη περισσότερη σημασία». Μια «κυβέρνηση», που θα αγκαλιάσει όλες τις πλευρές πάνω στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας με προτεραιότητα στο «κράτος» δικαίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι οι πρόεδροι των 4 κομμάτων ανταλλάζουν απόψεις για τα ονόματα που θα συμμετέχουν στο «υπουργικό» αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί οτιδήποτε και ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί πριν τα συλλογικά όργανα του κόμματός του αποφασίσουν γι’ αυτό. Ερωτηθείς εάν στο «υπουργικό συμβούλιο» θα υπάρχουν γυναίκες, απάντησε ότι αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει, αλλά δεν έχει ακόμη τελεσίδικα αποφασισθεί οτιδήποτε.

Για την ένταση που υπάρχει στην κοινωνία μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι αυτό πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα και χρειάζεται να προκύψει μια δομή («κυβέρνηση») που να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Παραδίδοντας την εντολή στον πρόεδρο του ΡΤΚ, ο Τ/κ ηγέτης είχε αναφέρει νωρίτερα ότι σε χώρες με κοινοβουλευτικό σύστημα οι πολυμερείς συνεργασίες είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ευρώπη, αν και στην τ/κ πλευρά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

«Αυτή η συμμαχία δημιουργείται σε ένα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο». Προέτρεψε δε όπως οι συνέταιροι στην «κυβέρνηση» δεν θα είναι προς τον «πρωθυπουργό» ανταγωνιστές αλλά σύμβουλοι, και διαβλέπει – είπε – ότι με τους υφιστάμενους ηγέτες των κομμάτων που θα απαρτίζουν την «κυβέρνηση», αυτό μπορεί να γίνει.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες χρειάζεται η κουλτούρα προσέγγισης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top