ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποπαγοποίηση κονδυλίων για ασθενοφόρα, συγχρηματοδοτούμενα και αμοιβές συμβούλων των Υπουργών

Αποπαγοποίηση κονδυλίων για ασθενοφόρα, συγχρηματοδοτούμενα και αμοιβές συμβούλων των Υπουργών

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε τη Δευτέρα 12/2 κονδύλι €4,2 εκ. με το οποίο θα αγοραστούν 14 ασθενοφόρα, 17 μικρά και μεγάλα δασοπυροσβεστικά οχήματα, δύο προωθητές γης, τρία λεωφορεία με αναπηρικές θέσεις, δύο φορτηγά ανατρεπόμενα, δύο επιβατικά οχήματα, πέντε βαν κλητήρων και τρία βαν συνεργείων. Η Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε και σειρά άλλων κονδυλίων που στο σύνολο τους ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ.


 
Επίσης αποπαγοποίησε δεκάδες θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι πλείστες των οποίων είναι θέσεις προαγωγής.
 
Αναφορικά με τις αποδεσμεύσεις κονδυλίων για τα οχήματα, μέλη της Επιτροπής Οικονομικών είχαν διατυπώσει την άποψη ότι η Βουλή θα μπορούσε να αποδεσμεύσει το κονδύλι σε 15 ημέρες ώστε να προβεί σε καλύτερο έλεγχο των οχημάτων που θα αγοραστούν, ωστόσο αναθεώρησαν όταν η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων είπε στην Επιτροπή ότι η παραλαβή των ασθενοφόρων επείγει καθώς έχουν να αγοραστούν ασθενοφόρα από το 2011. Αν είναι για μια εβδομάδα δεν υπάρχει πρόβλημα για περισσότερο χρόνο θα υπάρξει πρόβλημα, συμπλήρωσε.
 
Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού Σταύρος Μιχαήλ διευκρίνισε στην Επιτροπή ότι τα οχήματα παραγγέλθηκαν πριν τρία χρόνια και τώρα πρέπει να πληρωθούν τα συμβόλαια ώστε τα οχήματα να παραληφθούν.
 
Περαιτέρω η Επιτροπή αποδέσμευσε πιστώσεις για τις αμοιβές των συνεργατών της Προεδρίας, της Βουλής και Υπουργείων, περιλαμβανομένου του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον Φεβρουάριο.
 
 Η αποδέσμευση για τις αμοιβές Ιανουαρίου έγινε ήδη, κατά την περίοδο που δεν συνεδρίαζε η Επιτροπή, έπειτα από συνεννόηση των μελών του σώματος.
 
Ο κ. Μιχαήλ, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα υπάρξει νέο αίτημα για τους συμβούλους του νέου Υπουργικού που θα αναλάβει καθήκοντα από τον Μάρτιο, για αυτό και ζητήθηκε αποδέσμευση μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου.
 
Σύμφωνα με το σημείωμα, για τους συμβούλους της Προεδρίας το ποσό της αποδέσμευσης ανέρχεται στα €65 χιλ. και αφορά τις αμοιβές δέκα εργαζομένων για τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου.
 
Σε ότι αφορά του συμβούλους των απερχόμενων Υπουργών, η συνολική αξία των συμβολαίων τους περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, ανέρχεται στα €576,6 χιλ.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού ενημέρωσε την Επιτροπή για το αίτημα για αποδέσμευση όλων των κονδυλίων που αφορούν την αγορά υπηρεσιών για συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα ποσά που έχουν δεσμευθεί κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2018. Τα ποσά αυτά εμφανίζονται στον προϋπολογισμό με το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ.
 
Στη επιστολή προς την  Επιτροπή με την οποία ζητείται η αποδέσμευση αναφέρεται ότι αυτή θα συμβάλει στην αποφυγή καθυστερήσεων στην υλοποίηση. Τα κονδύλια αυτά απαιτούν μεταφορά πιστώσεων κατόπιν εγκρίσεως από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ).
 
Ο κ. Μιχαήλ διευκρίνισε ότι δεν ζητείται εξαίρεση για τα ποσά συγχρηματοδοτούμενων έργων για τα οποία περιλήφθηκαν σημείωση και συγκεκριμένες παρατηρήσεις στον Προϋπολογισμό, αλλά μόνο για όσα δεν υπήρξε επιφύλαξη.
 
Είπε επίσης ότι το σύνολο του ποσού που αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχεται στα €180 εκ. και αυτό δεν δεσμεύτηκε, ωστόσο απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών επειδή, λόγω του παγώματος των δαπανών για μελέτες από τη Βουλή στον Προϋπολογισμό, δεν μπορούν να πληρωθούν μελέτες για τα συγχρηματοδοτούμενα.
 
«Θα σταματήσετε και θα καθυστερήσετε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα με ορατό των κίνδυνο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια", προειδοποίησε τους Βουλευτές ο κ. Μιχαήλ.
 
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμούν πολλά αιτήματα για αποδεσμεύσεις πιστώσεων που αφορούν πληρωμές προς φυσικά πρόσωπα στη βάση υφιστάμενων συμβολαίων αγοράς υπηρεσιών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
 
Στα αιτήματα αποδέσμευσης, περιλαμβάνεται κονδύλι €16,2 εκ. του Υπουργείου Παιδείας για την αγορά υπηρεσιών εκπαιδευτών για απογευματινά και βραδινά προγράμματα, κονδύλι  της Νομικής Υπηρεσίας για €3,6 εκ. για την αμοιβή υπηρεσιών ποινικών ανακριτών, μεταφραστών και άλλων, κονδύλι €2,4 εκ. του Υπουργείου Υγείας που προορίζεται για την αγορά υπηρεσιών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, και δαπάνες πέραν του €0,5 εκ. για το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Επίσης ζητείται αποδέσμευση €100.000 από τη Δικαστική Υπηρεσία και η αποδέσμευση πιστώσεων €271.700 στις οποίες περιλαμβάνεται ποσό €14.900 για πληρωμές προς τον τελευταίο σύμβουλο που είχε απομείνει στη μονάδα αποκρατικοποιήσεων.

 Η Επιτροπή αποπαγοποίησε 97 θέσεις με τις περισσότερες να είναι θέσεις προαγωγής. Οι 49 θέσεις είναι για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκ των οποίων οι 20 αφορούν θέσεις εκλογής και ανέλιξης, και οι 28 θέσεις ανέλιξης και μια θέση προορίζεται για ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, αποπαγοποιήθηκαν 20 θέσεις προαγωγής και μια θέση πρώτου διορισμού και προαγωγής για το Υπουργείο Μεταφορών, 17 θέσεις για τα αιτήματα τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας. Εγκρίθηκαν  5 θέσεις για το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, 2 για το Υπουργείο Εργασίας, 2 για  την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και 1 για τον Οργανισμό Νεολαίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top