ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΟΚ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας

ΔΕΟΚ: Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας προϋποθέτει την άμεση ένταξη των ανέργων στην απασχόληση τόσο για την εξασφάλιση εισοδημάτων όσο και για την παραγωγική αξιοπιστία τους στην οικονομία, τονίζει η ΔΕΟΚ σε σημερινή ανακοίνωση.

Η συντεχνία σημειώνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός επιβάλλεται η υλοποίηση πολιτικών και η λήψη μέτρων που θα οδηγούν την οικονομία σε προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επικαλείται η ΔΕΟΚ, το 37,3% των ανέργων στην Κύπρο κινδυνεύει από φτώχεια ακόμα και μετά τις σχετικές κοινωνικές μεταβιβάσεις από το κράτος.

«Δυστυχώς η κυβερνητική πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας στην βάση μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής αλλά με προγράμματα απασχολησιμότητας κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης», σημειώνει η ΔΕΟΚ.

Διατυπώνει τη θέση ότι οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης από μόνοι τους δεν θα δημιουργήσουν προοπτικές για νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Η ΔΕΟΚ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης που μπορούν να αποτελέσουν, όπως αναφέρει, τη βάση για σφαιρικό και δημιουργικό διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της απασχόλησης.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, έχει προτείνει:

Τη δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων με στόχο τη σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και την διαμόρφωση στρατηγικής για την απασχόληση.

Τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο και την στελέχωση τους με προσοντούχο ειδικευμένο προσωπικό.

Την ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και την τεχνοοικονομική στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Επέκταση του Επιδόματος Ανεργίας από 6 μήνες στους 12 μήνες. Η περίοδος ανεργίας μετά τους πρώτους 6 μήνες να συνδυαστεί με κατάρτιση ή ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προσφοράς και να καταβληθεί προσπάθεια η χρηματοδότηση να προέλθει από κοινοτικούς πόρους.

Να εφαρμοσθεί πλήρως η νομοθεσία του ΚΟΤ για τα επαγγελματικά προσόντα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επιπρόσθετα τα πιστοποιημένα επαγγελματικά προσόντα από την ΑνΑΔ να καταστούν υποχρεωτικά δια νόμου.

Επιδότηση επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρευνας και καινοτομίας που θα απευθύνονται σε νέους ανέργους πτυχιούχους. Η επιδότηση να συνδυάζεται με προγράμματα κατάρτισης.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top