ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Νομικών: Έλλειψη συντονισμού γύρω για την ασφάλεια των δικαστηρίων

 Επ. Νομικών: Έλλειψη συντονισμού γύρω για την ασφάλεια των δικαστηρίων

Για έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία των αρμοδίων έκαναν την Τετάρτη (07/03) λόγο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα ασφάλειας των δικαστηρίων.

Στον απόηχο και της έκρηξης στον χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή ζήτησε σήμερα τις εκθέσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που διενεργήθηκαν από το 2014 σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας, καθώς και τα πρακτικά συσκέψεων που ακολούθησαν για το θέμα μεταξύ αρμοδίων.

Σε δηλώσεις του μετά την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία αρμοδίων φορέων, ο Πρόεδρός της Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους όσοι είχαν ρόλο και λόγο στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

«Θα διαφανεί όταν θα έχουμε ενώπιον μας όλα αυτά τα στοιχεία» είπε ο κ. Γεωργίου ενώ εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για την έλλειψη και ανεπάρκεια μέτρων ασφαλείας στους χώρους δικαστηρίων.

Εκ πρώτης όψεως, συνέχισε, φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία των εμπλεκομένων υπηρεσιών που είχαν την ευθύνη και εντολή να προχωρήσουν στην υλοποίηση μέτρων.

Αναφέρθηκε επίσης σε εμπεριστατωμένη έκθεση που ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2014 από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, λέγοντας ότι η ανεπάρκεια εστιάζεται στο χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε δύο εβδομάδες με την παρουσίαση όλων των εκθέσεων, προτάσεων και εισηγήσεων που έγιναν από 2014 μέχρι σήμερα, ενώ είπε ότι ζητήθηκαν και πρακτικά συσκέψεων.

Αναφέρθηκε παράλληλα στη δημιουργία του νέου δικαστηρίου, λέγοντας ότι μέχρι τότε η Επιτροπή θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο πως υλοποιούνται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μην υπάρξει άλλη καταστροφή.

Πάντως, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι έχει αποκλειστεί η όποια εγκληματική ενέργεια ή πράξη σχετικά με την έκρηξη που σημεώθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι εκ πρώτης όψεως προκύπτουν ζητήματα και υπάρχουν ευθύνες.

Έκανε λόγο για απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις που δυσκολεύουν την ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ενώ είπε ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και αλλού. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, δεν αποτελεί άλλοθι για πράξεις, παραλήψεις και αμέλειες.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί σε δύο εβδομάδες ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αφού παραδοθούν οι εκθέσεις των αρμοδίων.

Παράλληλα, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, όπως γιατί δεν στελεχώθηκαν επαρκώς τα δικαστήρια από της Αστυνομία και γιατί βρισκόταν σε αχρηστία η αψίδα για τον έλεγχο ασφαλείας που, όπως είπε, εγκαταστάθηκε το 2017. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες της Πυροσβεστικής που δεν αξιοποιήθηκαν ενώ έθεσε το ερώτημα για ποιόν λόγο φυλάσσονταν μαζί εύφλεκτα και χάρτινα τεκμήρια.

«Ποιος ήταν ο ρόλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε σχέση με τον έλεγχο υλοποίησης των μέτρων που προτάθηκαν εδώ και χρόνια;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Δαμιανού «εξάγεται αβίαστα...πως το όλο συμβάν φωνάζει ότι υπήρξε αμέλεια από διάφορους αρμοδίους και προφανώς υπάρχουν και ευθύνες».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία, καθώς όπως είπε έχουν γίνει μελέτες και προτάσεις, οι οποίες όμως μένουν στο ράφι.

Ζήτησε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για ενέργειες που θα αποφορτίσουν τη δύσκολη κατάσταση ή που θα δώσουν την ευκαιρία να αλλάξει το σημερινό προβληματικό περιβάλλον.

Είπε επίσης ότι παράλληλα με τους προϋπολογισμούς για το νέο κτιριακό συγκρότημα των δικαστηρίων στη Λευκωσία, ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει να προϋπολογήσει και ποσά για την πρόσληψη προσωπικού της Αστυνομίας που θα αναλάβει τη φύλαξη.

Το διαχρονικό πρόβλημα ασφάλειας, φύλαξης και φρούρησης που παρουσιάζεται σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων στην Κύπρου πρέπει επιτέλους να τελειώσει, είπε ο κ. Γιωργάλλας.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να υπάρχει στον χώρο των δικαστηρίων Λευκωσίας αψίδα που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Χαρακτήρισε τέλος απαράδεκτο να παρουσιάζονται φαινόμενα, κατά τα οποία δικηγόροι κυνηγούν στον προαύλιο χώρο του δικαστηρίου κρατουμένους, διότι οι Αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με γραφειακές εργασίες και μόνο οι ποινικοί κρατούμενοι χρήζουν αστυνομικής φύλαξης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το περιστατικό στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας παραμένει μυστήριο, ενώ έκανε λόγο για καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεση, η οποία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τα πραγματικά γεγονότα και τις δυνατότητες των ερευνητικών αρχών.

Είπε επίσης ότι οι αρμόδιοι που παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής δεν κατάφεραν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για το τι περιείχε το δωμάτιο που έγινε η έκρηξη ή ποιες υποθέσεις έχουν επηρεαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής λέχθηκε ότι ο ανιχνευτής καπνού λειτούργησε αφού έγινε η έκρηξη.

Ένας χώρος ο οποίος θα έπρεπε να είναι υψηλής ασφάλειας για εργαζόμενους, κρατούμενους, δικαστές και δικηγόρους «είναι περίπου εμπάτε σκύλοι αλέστε», ανέφερε.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση αυτών των προβλημάτων, καθώς ο ένας παραπέμπει τις ευθύνες στον άλλο και τελικά καταλήγουν στις ελληνικές καλένδες. «Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός, ούτε ανάληψη ευθύνης» είπε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε εξάλλου ότι παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών την τροπολογία για το νομοσχέδιο σχετικά με τη δημιουργία διευθυντικών θέσεων στα Υφυπουργεία. Είναι απαράδεκτο να δημιουργούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών και να φορτώνουμε τους φορολογούμενους με έξοδα, είπε.

«Υπάρχει καλή διάθεση, θα δούμε στη συνέχεια αν θα γίνει αποδεκτή από την ολομέλεια» η τοπολογία, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top