ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Συγγένεια δικαστή και δικηγόρου έβαλαν υποψίες σε πολίτη

ΚΥΠΡΟΣ: Συγγένεια δικαστή και δικηγόρου έβαλαν υποψίες σε πολίτη

Πρώην πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών, κατέθεσε προσφυγή κατά της Δημοκρατίας για παραβίαση του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, μετά από υποψίες του για την αμεροληψία του δικαστή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Φιλελεύθερου’, ο πρώην πιλότος των Κ.Α. κατέθεσε προσφυγή κατά της Δημοκρατίας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για παραβίαση δικαιώματος του σε δίκαιη δίκη, λόγω βάσιμων όπως αποφασίστηκε υποψιών που είχε, σχετικά με την αμεροληψία του δικαστή που εκδίκαζε την δίκη.

Στην απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρεται στο θέμα που εγείρει ο παραπονούμενος, λόγω της εξ αγχιστείας συγγένειας του δικαστή με τον νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας (με τον οποία ‘έτρεχε’ η δικαστική διαδικασία) δια μέσου των παιδιών τους, και σημειώνει πως, «ο δεσμός αυτός καθ’ αυτός αρκεί για να δικαιολογήσει αντικειμενικά τους φόβους του αιτητή».

Όπως φαίνεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το συγκεκριμένο περιστατικό, αποτέλεσε αφορμή για να τεθεί νέος διαδικαστικός κανονισμός από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο οποίο θα περιορίζει τις εμφανίσεις δικαστών όταν ενώπιον τους έχουν δικηγόρους ‘μέλη της οικογένειάς τους’.

Η τροποποίηση του Ανωτάτου:

  • Ο δικαστής δεν μπορεί να εκδικάζει μόνος ή ως μέλος σύνθεσης δικαστηρίου υπόθεση που εμφανίζεται ως δικηγόρος μέλος της οικογένειάς του:

 Α) Σε υποθέσεις που εμφανίζονται δικηγόροι οι οποίοι είναι εργοδότες ή εργοδοτούμενοι ή συνέταιροι ή διατηρούν επαγγελματική σχέση με δικηγόρους – μέλη της οικογένειας δικαστή, θα πρέπει να πληροφορεί τους διαδίκους εκθέτοντας τα σχετικά γεγονότα. Σε τέτοια περίπτωση, εάν προβληθεί ένσταση στη συμμετοχή του στην εκδίκαση της υπόθεσης τότε αποφασίζει για την εξαίρεσή του ή μη, υπό το φως της σχετικής νομολογίας περιλαμβανομένης της πρόσφατης νομολογίας του ΕΔΑΔ. Εάν δεν προβληθεί ένσταση και εάν ο ίδιος δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος εξαίρεσής του, είναι ελεύθερος να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης

Β)Ο όρος ‘οικογένεια του δικαστή’ περιλαμβάνει γονείς, σύζυγο, τέκνα, συζύγους τέκνων, αδελφούς, τέκνα αδελφών και συζύγους αδελφών, πρόσωπα με τα οποία ο δικαστής διατηρεί σχέση πεθερού – γαμπρού/νύφης ή συμπέθερου και πρόσωπα που έχουν μαζί του πνευματική συγγένεια

Γ) Ο όρος ‘σύζυγος δικαστή’ περιλαμβάνει σύντροφο του δικαστή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που βρίσκεται σε τέτοιας φύσεως στενή προσωπική σχέση με τον δικαστή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και της Kition Ocean Holdings, η οποία ανέλαβε τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της εταιρείας για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top