ΕΔΑΔ: Καταδίκη Κύπρου για εξευτελιστική μεταχείριση πρώην κρατουμένου

ΕΔΑΔ: Καταδίκη Κύπρου για εξευτελιστική μεταχείριση πρώην κρατουμένου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τρίτη (3/4) την Κυπριακή Δημοκρατία για εξευτελιστική μεταχείριση πρώην κρατουμένου, που εξέτιε ποινή στις Κεντρικές Φυλακές.

Πρόκειται για την υπόθεση του Πολωνού Robert Tadeusz Danilczuk, ο οποίος είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο του 2011 για σειρά αδικημάτων στην Κύπρο και παρέμεινε στις φυλακές από την προφυλάκισή του, τον Σεπτέμβριο του 2010, μέχρι την απονομή χάριτος τον Μάιο του 2012.

Μεταξύ των παραπόνων που υπέβαλε ο αιτητής ήταν ο συνωστισμός, αλλά και η απουσία αποχωρητηρίων εντός των κελιών, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να ουρεί σε ένα μπουκάλι και να αφοδεύει σε σακούλα απορριμάτων όταν τα κελιά ήταν κλειδωμένα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο αιτητής, ο οποίος κρατείται σήμερα σε φυλακή της Πολωνίας, στράφηκε κατά της Κύπρου στο ΕΔΑΔ για ακατάλληλες συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές, στη βάση του άρθρου 3 της Σύμβασης για την απαγόρευση της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης. Εκτός από τις συνθήκες υγιεινής στα κελιά, παραπονέθηκε επίσης για έλλειψη επαρκούς φωτισμού, αλλά και για το κρύο που επικρατούσε εντός των κελιών.

Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τον κ. Danilczuk, ωστόσο, ο ίδιος δεν υπέβαλε κάποιο αίτημα για αποζημίωση.

Το 2011 είχε καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο με ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνια για αδικήματα διάρρηξης, κλοπής, παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και για παράνομη διαμονή στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το επίμαχο βίντεο που έχει προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα δεν δοκιμάζουν μόνο την αντοχή της κυβέρνησης, αλλά φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα πολιτικό δίλημμα με σαφή χρονικό ορίζοντα: Τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE