ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Στο 1,7% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης

ΚΥΠΡΟΣ: Στο 1,7% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης

Στα €340,5 εκατομμύρια διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στα €428,5 εκατ, παρουσιάζοντας αύξηση 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 1,7%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Το αυξημένο πλεόνασμα αποδίδεται στο ότι ο ρυθμός αύξησης των συνολικών εσόδων (10,6%) είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη αύξηση των δαπανών (1,2%).

Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα συνολικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν στα €1.819,5 εκατ, παρουσιάζοντας αύξηση €174 εκατ ή 10,5%.

Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά €48 εκατ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας στα €530 εκατ.

Τα έσοδα από το ΦΠΑ, που καταδεικνύουν την επιτάχυνση της κατανάλωσης, διαμορφώθηκαν στα €776 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση €101 εκατ. σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι συνεισφορές προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά €10 εκατ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μόνο η κατηγορία των μη φορολογικών εσόδων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο υποχωρώντας στα €162,3 εκατ.

Οι συνολικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα €1.468,2 εκατ το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με 1.451 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης των €16 εκατ, παρουσίασαν οι μισθοί και τα ημερομίσθια τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν σε €415,3 εκατ σε σύγκριση με €398,9 εκατ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι πληρωμές στις κοινωνικές ασφαλίσεις αυξήθηκαν κατά €9 εκατ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 και ανήλθαν σε €364 εκατ. Αύξηση €8 εκατ παρουσίασαν οι δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα €141 εκατ.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα ή παρουσίασαν μικρή μείωση σε ετήσια βάση, όπως τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, κεφαλαιουχικές δαπάνες και έξοδα τόκων.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top