ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Παραιτήθηκε η Υπουργός Εσωτερικών

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Παραιτήθηκε η Υπουργός Εσωτερικών

Την παραίτησή της από τη βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ στον απόηχο του θορύβου που έχει προκαλέσει η εχθρική μεταχείριση της λεγόμενης «γενιάς του Windrush».

Μέλη της πρώτης γενιάς μεταναστών από την Καραϊβική βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να πρέπει να αποδείξουν δεκαετίες μετά το δικαίωμα διαμονής τους στη Βρετανία με έγγραφα που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διαθέτουν.

Η στάση αυτή έχει αποδοθεί στο καθ’ ομολογία «εχθρικό περιβάλλον» για τους παράνομους μετανάστες που θέλησε να διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών, προσέγγιση που καταγγέλλεται ότι επεκτάθηκε και στους νόμιμους μετανάστες. Πολλή κριτική για τη διαμόρφωση της προσέγγισης αυτή έχει κατευθυνθεί προς την προηγούμενη Υπουργό Εσωτερικών, που δεν είναι άλλη από τη νυν Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η κα Ραντ, ωστόσο, βρέθηκε και αυτή στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, οργανώσεων πολιτών και μέσων ενημέρωσης, ιδίως μετά από την παραδοχή της ότι το υπουργείο της διέθετε συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους για απελάσεις παράνομων μεταναστών χωρίς η ίδια να είναι απολύτως ενήμερη.

Η παραίτηση της Άμπερ Ραντ ήρθε μόλις πέντε ώρες μετά από τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian επιστολής της προς την Πρωθυπουργό Μέι στην οποία η παραιτηθείσα Υπουργός Εσωτερικών αναφερόταν σε ένα «φιλόδοξο» σχέδιό της για αύξηση των απελάσεων παρανόμων μεταναστών με «ανελέητη» εστίαση πόρων του υπουργείου σε αυτό το πρόγραμμα.

Η επιστολή έχει ημερομηνία Ιανουαρίου 2017, δηλαδή λίγους μήνες πριν από την πρώτη δημοόσια καταγγελία από μέλος της γενιάς του Windrush, μία ηλικιωμένη γυναίκα από την Τζαμάικα, ότι της είχε ζητηθεί να φύγει από τη Βρετανία μετά από περισσότερο από 50 χρόνια στη χώρα.

Η επιστολή δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για την ειλικρίνεια της κ. Ραντ ως προς το τι γνώριζε για τους στόχους περί απελάσεων, παρά τις πέντε φορές που ζήτησε δημοσίως συγνώμη τις τελευταίες ημέρες.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από την Τερέζα Μέι, η οποία καλείται τώρα να αντικαταστήσει μία σημαντική υπουργό της, κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Brexit στην κυβέρνησή της. Η κα Ραντ ήταν στον πυρήνα των υποστηρικτών του ήπιου Brexit.

Ήταν επίσης μεταξύ των θεωρούμενων διεκδικητών της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος όταν θα έφτανε η στιγμή για διαδοχή της Τερέζα Μέι.

Πρόκειται επίσης για την τέταρτη παραίτηση πρωτοκλασάτου μέλους του υπουργικού συμβουλίου της Τερέζα Μέι, για διάφορους λόγους, από το Νοέμβριο και μετά.

Σημειώνεται ότι παρά την παραίτηση, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δηλώνει ότι πραγματική υπεύθυνη για την πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση σε δεκάδες παλαιούς και νεότερους μετανάστες είναι η κα Μέι.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top