ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραίτηση Αρέστη έφερε βολές κατά κυβέρνησης στη Βουλή

Η παραίτηση Αρέστη έφερε βολές κατά κυβέρνησης στη Βουλή

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα μέλη της Επιτροπή Θεσμών με αφορμή την παραίτηση του Γεώργιου Αρέστη.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα μέλη της Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής σε συνεδρία που έγινε την Τετάρτη (9/5), με αφορμή την παραίτηση του Προέδρου της Επιτροπής Αποκλεισμού Εταιρειών ή προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα με μίζες, Γεώργιου Αρέστη, ο οποίος διετέλεσε και δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και δικαστής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αν και ο κ. Αρέστη επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, η παραίτησή του σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι η Επιτροπή αφέθηκε χωρίς την απαραίτητη στήριξη από το κράτος, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, που ήταν απαραίτητη για υλοποίηση του σοβαρού έργου της.

Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε την ευθύνη να αποκλείει από προσφορές του δημοσίου εργολάβους, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι ενεπλάκησαν σε δωροδοκία λειτουργών ή στελεχών του δημόσιου ή και του ημιδημόσιου τομέα, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΣΑΠΑ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου εξήγησε πως η Επιτροπή Αποκλεισμού είναι ένας νέος φορέας, που έγινε στην Κύπρο, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, και αποτελείται από δικαστές, για να σημειώσει πως σε αυτή παραπέμπονται υποθέσεις, που έχουν σχέση με χρηματισμό από εταιρείες σε δημόσιους λειτουργούς, ώστε να αποκλείονται από δημόσιες προσφορές, αν είναι ένοχες.

«Φαίνεται ότι ενώ η Επιτροπή έχει δυνατότητα να στείλει και μήνυμα πολιτικό ότι αυτό το κράτος δεν θα δεχθεί ατασθαλίες και διαπλοκές, δεν της δόθηκαν τα εφόδια για να δουλέψει. Έχει εξαιρετικούς επαγγελματίες, πρώην δικαστές, αλλά είναι δίχως υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό και επαφίεται στον πατριωτισμό τους, για να ολοκληρώσουν το έργο τους», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δουν τα προβλήματα.
«Είναι κοινωνική απαίτηση και απαίτηση της Βουλής ο νόμος να λειτουργεί ορθά και να έχουν τα μέλη διευκολύνσεις, για πιο γρήγορες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα πως η Επιτροπή πρέπει να στηριχθεί, ενώ διαμήνυσε ότι «δεν φτάνει μόνο να φέρνουν νομοσχέδια, αλλά όταν τα φέρνουν και είναι ζωτικής σημασίας, πρέπει το κράτος και η πολιτεία να τα στηρίζουν».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι «σε μια πολιτεία η σημασία και βαρύτητα που δίδεται στους θεσμούς συναρτάται και από τα εργαλεία που δίνουμε σε αυτούς τους θεσμούς, για να λειτουργήσουν, σημειώνοντας πως «συστάθηκε η Επιτροπή Αποκλεισμού Εταιρειών ή προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα μίζες, κάποιες από τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια και σε αυτή την Επιτροπή δεν έχει δοθεί ακόμα (είναι στο 2ο χρόνος λειτουργίας της) ούτε μια γραμματέας, ούτε ένα γραφείο για να στεγάζονται, ούτε και τα στοιχειώδη από υλικοτεχνικής άποψης και σε ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες της».

«Αυτός», είπε, «ήταν και ο λόγος που οδήγησε σε παραίτηση τον Πρόεδρο της Επιτροπής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά και από τη σημερινή συνεδρία οι κυβερνώντες θα πάρουν το μήνυμα. Ότι δεν μπορεί να συστήνονται θεσμοί, να τους δίδονται εξουσίες, αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τη σήψη και τη διαφθορά και την πάταξη και την αποτροπή της, αλλά αυτά οι θεσμοί να είναι ξεδοντιασμένοι από άποψη στήριξης».

Απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Οικονομικών να δει άμεσα το ζήτημα, γιατί όπως είπε, «συνιστά ντροπή και για τον τόπο μας».
Ερωτηθεί αν υπάρχουν παραδείγματα για άτομα που θεωρούνται ύποπτα ή καταδικάστηκαν και πήραν και άλλα έργα του δημοσίου, ο κ. Δαμιανού απάντησε: «Η ενημέρωση που έχουμε λάβει και από το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και από την Επιτροπή Αποκλεισμού είναι ότι ενόσω δεν υπάρχουν αποφάσεις δικαιούνται να διεκδικήσουν έργα. Τώρα από μνήμης δεν μπορώ να σας πω, αλλά εικάζω ότι πιθανόν να υπάρχουν».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε πως «η ίδια η κυβέρνηση που τους διόρισε, στην ουσία τους αφαίρεσε από την άλλη πλευρά οποιαδήποτε δυνατότητα να ενεργήσουν και να επιτελέσουν έργο», για να προσθέσει πως «δεν τους έδωσε καμία υποστήριξη, τους άφησε στο έλεος του Θεού και μάλιστα όταν απέστειλε ο κ. Αρέστη επιστολή στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έτυχε ούτε μιας απάντησης, ούτε καταδέχτηκαν να του απαντήσουν».

«Στην ουσία παρόπλισαν την Επιτροπή για να μην μπορεί να επιτελέσει το έργο της, παρά το ότι ο κ. Αρέστη ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό και τον δέχθηκε. Του εξήγησε τις δυσκολίες, είδε ότι δεν έγινε τίποτε απολύτως, απέστειλε και επιστολή, αλλά δεν πήρε απάντηση ως σήμερα. Αυτό είναι καταδικαστέο και απαράδεκτο και καταδεικνύει αν αυτή η κυβέρνηση πράγματι θέλει να πατάξει τη σήψη και τη διαφθορά, μάλλον της κάνει τον τροχονόμο», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για μια «άχρηστη πολιτεία», η όπως είπε, «όχι μόνο δεν καταδικάζει την παρανομία, αλλά και την επιβραβεύει».

«Όταν τα αρμόδια σώματα, για να καταγγελθούν και να καταδικαστούν εκείνες οι εργοληπτικές εταιρείες που συμμετείχαν σε σκάνδαλα, όπως αυτό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν κάνουν τη δουλειά τους αυτά τα όργανα και τα εργαλεία, επειδή η ίδια η πολιτεία δεν θέλει να κάνουν τη δουλειά τους, τότε αυτή η πολιτεία είναι άχρηστη και επικίνδυνη για τους πολίτες», είπε ο κ. Περδίκης.

Όπως είπε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών κάλεσαν Πρόεδρο της Επιτροπής Αποκλεισμού να παραμείνει στη θέση του και να αγωνιστούν μαζί, ώστε να δώσουν νόημα και εργαλεία στην Επιτροπή Αποκλεισμού, γιατί είναι όργανο το οποίο μπορεί -όχι μόνο να αποτελέσει τιμωρία για όσους έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και όσους έχουν παρανομήσει- αλλά και να προστατεύσει τα δημόσια οικονομικά στο μέλλον, αποφεύγοντας και αποκλείοντας ουσιαστικά αυτούς τους φορείς να συμβληθούν με το κράτος, για οποιαδήποτε εργασία η προμήθεια υλικών.

«Είναι απαράδεκτα αυτά που έχουν συμβεί. Εγώ χρεώνω με πρόθεση την κυβέρνηση. Είναι εσκεμμένα η κυβέρνηση που δεν έχει δώσει τις εξουσίες, το προσωπικό, τις πληροφορίες, την εξουσία που χρειάζονταν οι τρεις δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι γιατί δεν θέλει να τιμωρηθούν αυτοί που εμπλέκονται στα σκάνδαλα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών. Πρέπει να προχωρήσει επιτέλους η καταδίκη εκείνων που εμπλέκονται στα σκάνδαλα», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top