ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα τρίτης χώρας, διαμηνύει στους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος

Να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα τρίτης χώρας, διαμηνύει στους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος

Την ετοιμότητά του να προσέλθει σε διάλογο με βάση τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ της 4ης Ιουλίου, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα στους Τουρκοκύπριους να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα της όποιας τρίτης χώρας.


Σε αναφορές του στο Κυπριακό, στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την απονομή Βραβείων Επιχειρηματικού Ήθους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «έχω καταστήσει σαφέστατη τη θέση προς τον ΓΓ, προς κάθε κατεύθυνση. Είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προσέλθω στον διάλογο με βάση τις παραμέτρους, όπως κατατέθηκαν, όπως διαμορφώθηκαν στις 4 Ιουλίου».

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ, έστω και αν ακούγεται η όποια κριτική, όρους που εν τη ουσία αποτελούν παράδοση». Να δεχθώ, είπε, «εκ των προτέρων όρους που θέτει η μια πλευρά, προκειμένου να ικανοποιήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της «θέλω», παραγνωρίζοντας στοιχειώδη για κάθε κράτος, αρχές».

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, «το θέμα της ασφάλειας, το θέμα της παρουσίας στρατευμάτων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της όποιας χώρας, το θέμα ότι για κάθε απόφαση θα πρέπει να απαιτείται η θετική ψήφος όχι της πλειοψηφούσας, αλλά της μειοψηφούσας κοινότητας».

«Έχουμε δεχθεί την πολιτική ισότητα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αξίωση και για την αριθμητική ισότητα», επισήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας πως «δεν είμαστε εμείς που αποστερήσαμε τους Τουρκοκύπριους τις περιουσίες τους. Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα και στον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας από τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Διαμήνυσε προς τους Τουρκοκύπριους ότι «εκείνο που θέλω να κατανοήσουν μέσα από τις δυσκολίες είναι να μην εξυπηρετούν αντί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τα συμφέροντα της όποιας τρίτης χώρας. Θα πρέπει να κατανοήσουν πως και εμείς και εκείνοι ή θα ζήσουμε σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που εμείς θα αποφασίζουμε για την τύχη μας ή θα γίνουμε το προτεκτοράτο της οποιασδήποτε τρίτης χώρας, εξυπηρετώντας απλά και μόνο στρατηγικές επιδιώξεις του οποιουδήποτε έχει οράματα για να αναπτύξει αυτοκρατορίες του παρελθόντος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θέλει να επικρατεί ένα κλίμα συνεννόησης, όμως πολλές φορές νιώθει, όπως ανέφερε, την ανάγκη «κάποιες αλήθειες να λέγονται και να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top