Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως ασφαλές καταφύγιο στη περιοχή

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως ασφαλές καταφύγιο στη περιοχή

Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης 24/5 ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.


Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Πολιτικο-Στρατιωτικής Άσκησης «Αργοναύτης» στο λιμάνι της Λάρνακας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη άσκηση «είναι η μόνη πολιτικο-στρατιωτική άσκηση που, ανάμεσα σε άλλα, αφορά επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων από μη εμπόλεμες ζώνες» και σημείωσε πως «ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και παρατηρητών από διάφορες χώρες αντανακλά στη σημασία που αποδίδεται στην άσκηση».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή» αναφέροντας ταυτόχρονα πως «η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποδείξει την προθυμία και την ετοιμότητα της να αναλάβει πλήρως αυτή την ευθύνη προς όφελος της διεθνούς κοινότητας».

Ο ρόλος αυτός ανέφερε ο Υπουργός «αποτελεί ένα κύριο συστατικό της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία χρόνια, μιας εξωτερικής πολιτικής, της οποίας βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ιδιότητας της Κύπρου ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας. Η Κυβέρνηση προώθησε ενεργά τη δημιουργία συνεργειών, με στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε μετριοπαθείς εταίρους στην περιοχή και τη σύσταση τριμερών μηχανισμών με γειτονικές χώρες, μεταφέροντας το μήνυμα κατά αυτό τον τρόπο ότι είμαστε ενωμένη κατά των απειλών που αντιμετωπίζουμε».


Ανέφερε ακόμα ότι η Πολιτική Άμυνα και οι εθελοντές της, η Αστυνομία, οι Ιατρικές Υπηρεσίες, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο Στρατός, οι Τελωνειακές Αρχές, η Υπηρεσία Μετανάστευσης, οι Λιμενικές Αρχές και η Πολιτική Αεροπορία, η κοινωνία των πολιτών και ο Ερυθρός Σταυρός εργάστηκαν σε πλήρη συντονισμό και με ισχυρό αίσθημα ευθύνης, μαζί με το διπλωματικό Σώμα και τις ομάδες αντιμετώπισης κρίσεων, όταν το 2006 η Κύπρος ανέλαβε τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου για τους Λιβάνιους πρόσφυγες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτή η μεγάλη εμπειρία κωδικοποιήθηκε στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Εστία» που έλαβε σήμερα "σάρκα και οστά" και επεσήμανε ότι «τέτοιες ασκήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται συχνά και να βελτιώνονται συνεχώς, με στόχο όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές να είναι πανέτοιμες για να αντιμετωπίσουν με πλήρη επιτυχία πραγματικές καταστάσεις κρίσεων».

Ο Υπουργός Εξωτερικών απένειμε αναμνηστικά δώρα σε πρέσβεις ή εκπροσώπους διαφόρων χωρών που παρακολούθησαν την άσκηση καθώς και σε 13 υπηρεσίες της Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην «Αργοναύτης 2018».

Η 2η φάση της άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018» πραγματοποιήθηκε στις έξι το απόγευμα στο λιμάνι της Λάρνακας και έγινε πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ».

Η Ολίβια Μιχαηλίδου, Βοηθός Διευθύντρια της Πολιτικής Αμυνας εξήγησε στους παρευρισκόμενους το σενάριο της άσκησης σύμφωνα με το οποίο προκύπτει ανάγκη εκκένωσης αμάχων και υπηκόων ξένων χωρών, από κρίση που ξεσπά σε γειτονική χώρα. Αμέσως ξεκινά η επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων και η Κύπρος χρησιμοποιείται ως ασφαλές ενδιάμεσο καταφύγιο.

Στα πλαίσια του σεναρίου δοκιμάστηκαν διάφορες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου  «ΕΣΤΙΑ» το οποίο αποτελεί ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην άσκηση υπήρχε παράλληλη δοκιμασία των διαφόρων υπηρεσιών και αρχών ξένων χωρών.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης δύο πλοία ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Λάρνακας μεταφέροντας αμάχους και υπηκόους τρίτων χωρών από γειτονική χώρα.

Με τη αποβίβαση των επιβατών δίνεται προτεραιότητα αποβίβασης σε έγκυο γυναίκα η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τοκετού και με ασθενοφόρο μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Στη συνέχεια αποβιβάστηκαν οι υπόλοιποι επιβάτες οι οποίοι πέρασαν από έλεγχο της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείου με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκυλιών για εντοπισμό ναρκωτικών, εκρηκτικών και οπλισμού.

Στη συνέχεια οι επιβάτες πέρασαν στην αίθουσα αφίξεων του λιμανιού όπου πέρασαν από διάφορα γραφεία με υπηρεσίες και γραφεία πρεσβειών ξένων χωρών, αφού υπήρχαν άτομα που είχαν χάσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ασυνόδευτα παιδιά, τραυματίες, άρρωστοι, άτομα με μολυσματικές ασθένειες.

Ταυτόχρονα οι αποσκευές των επιβατών μεταφέρονται στο κυρίως κτίριο του λιμανιού προκειμένου να περάσουν από τον απαραίτητο έλεγχο.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις και υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς, της Πολιτικής Αμυνας, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και της Μονάδας Αεροπορικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Επίσης συμμετείχαν η Αρχή Λιμένων, το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών, η Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας, το Τμήμα Τελωνείων, η Υπηρεσία Ασύλου, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και άλλες σημαντικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις ή εκπρόσωποι διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν και drones τα οποία με κάμερες κατέγραψαν διάφορες φάσεις της .

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επτά μέτρα που προτείνουν οι συντεχνίες για την ακρίβεια - Ζήτησαν συνάντηση με τον ΠτΔ

Δημοσιεύσαν στον ξένο Τύπο φωτογραφία του Τατάρ μαζί με ύποπτο για εγκληματικό δίκτυο - Η σχέση με στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια

Διπλό φονικό στον Ύψωνα: Δεν παραδέχθηκαν ενοχή οι κατηγορούμενοι - Στις 15 Νοεμβρίου η ακροαματική διαδικασία

Σαββίδης για εξουσίες Γενικού Εισαγγελέα : «Το ανέλεγκτο δεν σημαίνει ότι είσαι βασιλιάς»

Η συγκινητική στιγμή που κάτοικος Έβρου ταΐζει αλεπού σε καμένη περιοχή - Δείτε βίντεοΑνέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Ανέλυσε το όραμά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι τρεις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του

Στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό, το στεγαστικό και το κυκλοφοριακό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΒ στη Λεμεσό το απόγευμα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top