ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Έτοιμοι οι εκπαιδευτικοί για έναρξη διαλόγου χωρίς τετελεσμένα

ΚΥΠΡΟΣ: Έτοιμοι οι εκπαιδευτικοί για έναρξη διαλόγου χωρίς τετελεσμένα

Την ετοιμότητα τους για άμεση έναρξη του διαλόγου, αν είναι δυνατόν και από αύριο, χωρίς τετελεσμένα και μονομερείς αποφάσεις, δηλώνουν σε ψήφισμα τους προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Το ψήφισμα διαβάστηκε και εγκρίθηκε κατά τη μαζική διαμαρτυρία την Παρασκευή 13/07 που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο ψήφισμα τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναφέρουν σε σχέση με την χθεσινή επιστολή του Υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με την οποία τις καλεί σε διάλογο, ότι η επιστολή αποτελεί κίνηση τακτικής και εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

 «Ενώ διακηρύσσατε δημόσια το κατ’ επείγον της στελέχωσης των σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, εντούτοις μας καλείται σε διάλογο στις 24 Ιουλίου, όταν θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η στελέχωση των σχολείων και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στις επόμενες λίγες μέρες η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα προχωρήσει σε μεταθέσεις και διορισμούς. Με την επιστολή σας είναι φανερό ότι αγνοείτε το ξεκάθαρο αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων για διάλογο χωρίς τετελεσμένα και ειλημμένες αποφάσεις», προσθέτουν.

Σημειώνουν ότι υπό το φως των όσων αναφέρονται στην επιστολή του Υπουργού Παιδείας, «δεν δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν άμεσο, ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο, που θα οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης για το καλό του δημόσιου σχολείου».

Στο ψήφισμα τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι «οι ετσιθελικές και μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από τις εισηγήσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, σχετικά με τον δήθεν εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού έργου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επικίνδυνα αδιέξοδα τον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ούτε η πολιτεία ούτε η κοινωνία μπορούν να ανεχτούν, να αποδεχτούν και να μείνουν απαθείς σε τέτοιες αντιδημοκρατικές και παράνομες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Δυστυχώς, τα πιο πάνω δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε άλλης αντίδρασης πέρα από τη λήψη δυναμικών μέτρων, τα οποία θα διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, πάντοτε σε πλαίσιο νομιμότητας, όπως καθορίζουν οι βασικές αρχές κάθε σύγχρονης δημοκρατίας, συμπληρώνουν.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι ως Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ «θέλω να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, το οποίο θεωρώ ότι είναι και πολύ λίγο, για τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που σήμερα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ηγεσιών τους και νομίζω ότι έστειλαν μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες».

 «Προφανώς αυτό που προέχει τώρα, μετά από μια τόσο μαζική και πολύσημη διαδήλωση, είναι η συνετή διαχείριση των πραγμάτων, δηλαδή η επόμενη ημέρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα προσέλθουν στις 24 Ιουλίου σε διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Σωκράτους είπε ότι οι τρεις οργανώσεις έχουν πει και το έχουν γράψει και στο ψήφισμα το οποίο ανέγνωσε κατά τη διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας και εγκρίθηκε «ότι στην επιστολή του ο Υπουργός εξακολουθεί να εμμένει σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί και η θέση μας είναι ότι θέλουμε διάλογο, αλλά χωρίς τετελεσμένα».

 «Θέλω να ελπίζω ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και από τον Υπουργό Παιδείας και νομίζω ότι όταν υπάρξει διάθεση από το Υπουργείο Παιδείας, οι λύσεις μπορούν να εξευρεθούν. Η κρίση πρέπει να εκτονωθεί. Όταν υπάρχουν πάνω στο τραπέζι ειλημμένες αποφάσεις, δεν νομιμοποιούμαστε να πάμε. Αυτό μας είπε ο κόσμος σήμερα. Το ψήφισμα που ενέκρινε ο κόσμος έλεγε αυτό το πράγμα, ότι ναι, πάμε σε διάλογο φτάνει να μην υπάρχουν προαποφασισμένα και τετελεσμένα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι από εβδομάδας θα συνέλθουν ξεχωριστά οι Γραμματείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων και μετά θα συντονιστούν ως εκπαιδευτικές οργανώσεις. 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top