ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούν να μας παχύνουν τα φρούτα

Πώς μπορούν να μας παχύνουν τα φρούτα

Έχετε διαβάσει πιθανώς ότι πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να είστε υγιείς και να έχετε ευεξία. Όμως τι ακριβώς σημαίνει το «πολλά»; Μπορούν να σας παχύνουν τα φρούτα; 

Για να είμαι πιο σαφής θα αναφέρω ότι το U.S. Department of Agriculture  (USDA) συνιστά στους ενήλικες να τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων την ημέρα, ενώ η American Heart Association συνιστά τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα. Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και σε αντιοξειδωτικά. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικούς βάρους. 

Μπορούν όμως τα φρούτα να μας παχύνουν;

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος έχει καταναλώσει επαρκή ποσότητα φρουκτόζης και η επιπλέον ποσότητα αποθηκεύεται ως λίπος. Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε όταν καταναλώνετε αποξηραμένα φρούτα, γιατί πολλά από αυτά είναι εμπλουτισμένα με ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τη θερμιδική τους αξία. Έτσι ενώ ένα φλιτζάνι φρέσκα βερίκοκα έχει 74 θερμίδες, η ίδια ποσότητα σε αποξηραμένη μορφή έχει 120 θερμίδες.

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε όταν τρώμε φρούτα είναι ότι τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή τα συνοδεύουμε με σαντιγί για να είναι πιο γευστικά. Όμως με αυτό τον τρόπο μετατρέπουμε ένα πιάτο χαμηλό σε θερμίδες σε θερμιδική βόμβα. Για παράδειγμα εάν στις φράουλες προσθέσουμε δυο κουταλιές σαντιγί οι θερμίδες φτάνουν στις 300, όσες περιέχει και ένα κομμάτι τούρτα. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που είναι σε κονσέρβα με σιρόπι, όπου δυο κομμάτια κομπόστα μπορεί να ξεπεράσουν τις 120 θερμίδες.

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε φρούτα, απλά να είστε προσεκτικοί όσο αφορά στις παγίδες που αναφέραμε παραπάνω. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε πως έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα, τείνουν να διατηρούν το σωματικό τους βάρος, καθώς αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top