ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεβίωσε στη Βρετανία ένας καλός φίλος της Κύπρου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Απεβίωσε στη Βρετανία ένας καλός φίλος της Κύπρου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα ο Τομ Κοξ, ο επί δεκαετίες βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, και ένας από τους μακροβιότερους και πιο ένθερμους και πιστούς πολιτικούς φίλους της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τομ Μάικλ Κοξ γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1930 στο Κένσιγκτον του Λονδίνου, καταγόμενος από οικογένεια ανθρακωρύχων της Ουαλίας.
 
Μετά από τις σπουδές πολιτικών επιστημών με υποτροφία στο London School of Economics εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και το 1970 για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια Wandsworth Central. Το 1974 επανεξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Tooting, την οποία υπηρέτησε έως το 2005.
 
Ο Τομ Κοξ επισκέφθηκε την Κύπρο αμέσως μετά η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής με ομάδα Βρετανών βουλευτών. Έχοντας ζήσει από κοντά το δράμα των προσφύγων και της Κύπρου παρέμεινε ως το τέλος πιστός υπηρέτης των δικαίων του κυπριακού λαού.
 
Είχε αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών με επιστολές, ψηφίσματα, ερωτήσεις και συζητήσεις για την Κύπρο στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά και στις επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης στις οποίες ήταν μέλος.


 
Συνεργάστηκε για την προώθηση των δικαίων της Κύπρου με πολλούς άλλους Βρετανούς βουλευτές, με οργανώσεις της παροικίας και ηγήθηκε κοινοβουλευτικών επιτροπών που σχετίζονταν με την Κύπρο.
 
Πραγματοποίησε πάρα πολλές επισκέψεις στο νησί και συμμετείχε σε δεκάδες αντικατοχικές πορείες και συγκεντρώσεις σε Λονδίνο και Κύπρο, ιδιαιτέρως των δήμων Μόρφου και Αμμοχώστου που τον είχαν ανακηρύξει επίτιμο δημότη.
 
Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β. χαρακτηρίζει τον Τομ Κοξ «παθιασμένη, ξεκάθαρη και δεινή φωνή στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ μίας ελεύθερης, ενωμένης Κύπρου».
 
Η Ομοσπονδία Κυπρίων Προσφύγων ΗΒ τον αποκαλεί σε ανακοίνωση του μέλους της Λεωνίδα Λεωνίδου, προσωπικού φίλου του εκλιπόντος, «πραγματικό φίλο της Κύπρου, έναν σθεναρό αγωνιστή εντός και εκτός του βρετανικού κοινοβουλίου για τα δίκαια των προσφύγων και των θυμάτων της τουρκικής εισβολής».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top