ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το smart γιορτάζει 20 χρόνια παρουσίας στην αγορά

Το smart γιορτάζει 20 χρόνια παρουσίας στην αγορά

Η ιδέα που τελικά κέρδισε τις εντυπώσεις!


Πριν από είκοσι χρόνια πέρασε σε παραγωγή ένα από τα πιο παράξενα αλλά και αμφιλεγόμενα μοντέλα της παγκόσμιας αγορά. Με την πρώτη κιόλας ματιά, μπορούσε να δει κάποιος τις διαφορές που είχε σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κοινά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν – αυτό ήταν το smart city coupé, το οποίο ονομάζεται πλέον το smart fortwo που βρίσκεται ήδη στην τρίτη του γενιά. Η πρώτη του παγκόσμια εμφάνιση έγινε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 1997, ωστόσο, η ιδέα πίσω από το αυτοκίνητο αυτό γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν.

Οι μηχανολόγοι της Mercedes-Benz δούλευαν ήδη πυρετωδώς για να φτιάξουν το «αυτοκίνητο του μέλλοντος» από την δεκαετία του 70, με αποτέλεσμα να σχεδιάσουν προκαταρκτικά ένα καινούργιο, επαναστατικό και μικρό αυτοκίνητο – μόλις δυόμιση μέτρα σε μήκος. Αρχικά δεν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο λόγω του ότι το μέγεθος του δεν επέτρεπε στο εργοστάσιο να του επενδύσει, όπως χρειαζόταν, για την ασφάλεια. Έτσι ξεκίνησαν οι μηχανικοί της Mercedes νa εξελίσσουν όλα τα υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας που διέθεταν στα αυτοκίνητα της Γερμανικής εταιρείας για να μπορέσουν στο μέλλον να δώσουν σάρκα και οστά στην πολύ επαναστατική ιδέα εκείνου του μικρού αυτοκινήτου.

Όλα ξεκίνησαν το 1989 όταν ο Nicolas G. Hayek, εφευρέτης του ρολογιού χεριού Swatch, ανακοίνωσε πως είχε σκοπό να κυκλοφορήσει ένα νέο μικρό αυτοκίνητο πόλης. Για να φέρει εις πέρας το σχέδιο του ο Hayek αποτάθηκε στην Mercedes-Benz λόγω της εμπειρίας που είχε η εταιρεία στον τομέα του αυτοκινήτου. Ο Hayek και η Mercedes-Benz υπέγραψαν συνεργασία και δημιούργησαν την Micro Compact Car AG, ανοίγοντας το αρχηγείο της στην Biel της Ελβετίας. Το smart city coupé πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης το 1997 ενώ βγήκε σε παραγωγή την αμέσως επόμενη χρονιά. Την ίδια ακριβώς χρονιά, το smart σαν μάρκα, έγινε εξ’ολοκλήρου «παιδί» της Mercedes-Benz.

Από το 1998 μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις των smart έχουν ξεπεράσει τα 2.2 εκατομμύρια ενώ, με την τρίτη του γενιά, το smart fortwo συνέχισε να βελτιώνεται τόσο σε θέματα ασφαλείας αλλά και σε εσωτερικούς χώρους και άνεσης χωρίς να θυσιάζει το μικρό του μέγεθος. Την ίδια στιγμή το forfour έχει και αυτό πλέον τον κινητήρα στο πίσω μέρος του αμαξώματος για πρώτη φορά μετά από την γενιά αυτή. Το 2016 είδε την κυκλοφορία του fortwo cabrio, που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει αν θέλει απλά ένα sunroof ή την ολοκληρωμένη εμπειρία του cabrio κατεβάζοντας εντελώς την οροφή.

Πλέον το smart θεωρείτε ένα καθαρά κλασσικό αυτοκίνητο μιας και βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης από το 2002 σαν έκθεμα.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο μοναδικός χαρακτήρας του smart fortwo το καθιστά ως κλασσικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top