ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Σε επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος έπειτα από επτά χρόνια

S&P: Σε επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος έπειτα από επτά χρόνια

Σε επενδυτική κατηγορία, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, θέτοντας σε σταθερό ορίζοντα τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε αργά το βράδυ της Παρασκευής (14/9) τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BBB-/A-3` από `BB+/B`.

Σημειώνεται ότι ο S&P ήταν ο πρώτος, από τους μεγάλους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια, τον Ιανουάριο του 2012.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι κυπριακές αρχές απομάκρυναν τα κακά περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στον τραπεζικό τομέα.

Οι S&P αναμένουν ότι με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έως το 2021, συνετή πολιτική και μέτρια κρατική στήριξη του τραπεζικού τομέα, η Κυβέρνηση θα μπορέσει να παρουσιάσει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κάτω του 90% μέχρι το 2021.

Όσον αφορά τις προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης, ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο τα επόμενα δύο χρόνια αν σημειωνόταν σημαντική απομόχλευση στην οικονομία ή αν ο τραπεζικός τομέας μείωνε ουσιαστικά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και βελτιωνόταν οι οικονομικές συνθήκες.

Ο οίκος προειδοποιεί με χαμηλότερη αξιολόγηση, σε περίπτωση που η οικονομική ανάπτυξη αποδειχτεί σημαντικά χαμηλότερη των εκτιμήσεων ή αν υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους και με άλλες βελτιώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή αν, αντίθετα με τις εκτιμήσεις του, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέβει σημαντικά.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η αξιολόγηση της Κύπρου περιορίζεται από το μεγάλο χρέος, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, από την αναλογία των ΜΕΧ στο τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να είναι υψηλή και από το μικρό μέγεθος της Κύπρου σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με 4% το 2018 και με 3% κατά μέσο όρο την περίοδο μεταξύ 2019 και 2021. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% το 2018 θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα του 2011. Σημειώνεται παράλληλα η καθοδική τάση στην ανεργία, η οποία μειώθηκε από 16% το 2014 σε 11% το 2017 και σε 9,5% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2018.

Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 83% του ΑΕΠ μέχρι το 2021 ενώ η προσδοκία για τις ΜΕΧ είναι ότι θα μειωθούν στο 34% του συνόλου των δανείων μέχρι το τέλος του 2018, από 51% το 2017.

Με χρέος 240% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017, ο ιδιωτικό τομέας είναι από τους πιο υπερχρεωμένους στην Ευρώπη, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης και αναμένει μεσοπρόθεσμα ότι το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Οι S&P προειδοποιούν επίσης ότι η αυξανόμενη επικέντρωση της οικονομίας στον τουρισμό και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες ενέχει πιθανούς κινδύνους.

Για το Κυπριακό, αναφέρεται τέλος ότι η στασιμότητα στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού φαίνεται ότι παραμένει, μετά την κατάρρευσή τους στην Ελβετία το 2017, ενώ ο οίκος δεν αναμένει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top