Στάσιμη η ταυτοποίηση 50 υποθέσεων αγνοουμένων – Αναμένουν την έγκριση κονδυλίου από Υπουργικό

Στάσιμη η ταυτοποίηση 50 υποθέσεων αγνοουμένων – Αναμένουν την έγκριση κονδυλίου από Υπουργικό

Αδύνατη καθίσταται η ταυτοποίηση 50 περίπου σκελετικών δειγμάτων που ανήκουν πιθανόν σε Ε/κ αγνοούμενους, λόγω απουσίας γενετικού υλικού από κοντινούς συγγενείς. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η έγκριση σχετικού κονδυλίου από το Υπουργικό, ώστε να διενεργηθούν δειγματοληψίες σε κοιμητήρια από συγγενείς που έχουν αποβιώσει.

 Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι πλείστες από τις 50 υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ταυτοποίηση, αφορούν Ελληνοκύπριους αγνοούμενους που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιες εξ αυτών να μην εμπίπτουν στο πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Τα λείψανα παραμένουν προς το παρόν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ ενώ κάποιες υποθέσεις σκελετικών δειγμάτων χρονολογούνται από το 2005.

Πέρυσι η ΔΕΑ αναθεώρησε όλες τις υποθέσεις που δεν έχουν ταυτοποιθηθεί, ενώ σε  κάποιες περιπτώσεις λήφθηκαν και δείγματα γενετικού υλικού από ζώντες συγγενείς, οι οποίοι όμως δεν ήταν κοντινοί.

Σε μια προσπάθεια να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, η ΔΕΑ εντόπισε συγκεκριμένες οικογένειες, από τις οποίες ζήτησε έγκριση για να λάβει δείγμα DNA από αποβιώσαντες στενούς συγγενείς, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Τα κοιμητήρια από τα οποία θα γίνουν οι δειγματοληψίες βρίσκονται σε όλη την Κύπρο, με τη ΔΕΑ να εκτιμά ότι η διαδικασία θα πάρει περίπου δύο μήνες μέχρι να συλλεχθεί το υλικό και να σταλούν τα δείγματα στο εργαστήριο γενετικής.

Προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι δειγματοληψίες στα κοιμητήρια είναι η έγκριση του σχετικού κονδυλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος που αλλάζει φέρνει πίσω τα ταλέντα της»- Νέα αποστολή στο Λονδίνο με 20+ εργοδότες

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος που αλλάζει φέρνει πίσω τα ταλέντα της»- Νέα αποστολή στο Λονδίνο με 20+ εργοδότες

Τα προβλήματα της οικονομίας, η αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου, η μείωση του δημόσιου χρέους, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας αλλά και οι πρωτοβουλίες για επαναπατρισμό Κυπρίων ταλαντούχων επαγγελματιών, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων τα βασικά σημεία αναφοράς σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

BEST OF TOTHEMAONLINE