ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εκατομμύρια που εισέπραξε η Δημοκρατία από το Λιμάνι Λεμεσού

Τα εκατομμύρια που εισέπραξε η Δημοκρατία από το Λιμάνι Λεμεσού

Η Κυπριακή Δημοκρατία εισέπραξε από το Λιμάνι Λεμεσού €67 εκατ. το 2017, όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού – Χριστοφόρου.

Η κ. Ζαβού είπε ότι αναφορικά με το λιμάνι έχουμε δει το σύστημα είσπραξης των αναδόχων και «μέχρι το 2017 έχουμε πάρει περίπου όσα μας έχουν υποσχεθεί».

Εξήγησε ότι ο μηχανισμός είσπραξης ήταν κάτι που ζήτησε η Υπηρεσία της έτσι ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση με τις εισπράξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα εκτιμόμενα που μας είπαν ότι θα παίρναμε ήταν €69 εκατ. και πήραμε €67, προσθέτοντας ότι είναι ελαφρώς πιο κάτω, αλλά πρόκειται για ένα μήνα λιγότερο.

Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι για την περίοδο 2007 – 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε στην ΕΕ €1 δισεκατ. και έλαβε €1,1 δισεκατ.

«Πήραμε €100 εκατ. περισσότερα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η απορρόφηση είναι καλή, είμαστε καθαροί αποδέκτες.

Σε ερώτηση για την παρούσα χρηματοδοτική περίοδο είπε ότι αν θα είμαστε καθαροί αποδέκτες όταν κλείσει η περίοδος 2014 – 2020 θα διαφανεί όταν «κλείσει» η περίοδος.

Ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι η υπηρεσία της προσπαθεί να προωθήσει ένα σύστημα ελέγχου ούτως ώστε να ξοδεύονται τα χρήματα στα σωστά έργα και όχι απλώς για να έχουμε απορρόφηση.

Για το δημόσιο χρέος, ανέφερε ότι μετά από αίτημα του Οικονομικού Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίου Χρέους Φαιδωνα Καλοζώη, η Υπηρεσία της διενεργεί έλεγχο των διαδικασιών. Εξήγησε ότι το 2017 πληρώθηκαν τόκοι €518 εκατ. και ότι από τη στιγμή που χρέος είναι της τάξης των €20 δισεκατ. θα πρέπει και οι διαδικασίες να ελέγχονται έγκαιρα. «Θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα», είπε.

Η κ. Ζαβού είπε ακόμη ότι η Υπηρεσία της θα δει το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων των αερολιμένων Πάφου – Λάρνακας, οι οποίες αφορούσαν κατά την έναρξη της σύμβασης €500 εκατ. και μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί τα μισά ενώ θα ελέγξει όλες τις κρατικές εγγυήσεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι πολλές.

Ενημέρωσε ακόμη ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής στη διαδικασία για τη νέα συμφωνία για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το κράτος εισέφερε μισό δισεκατ. ευρώ για τα λεωφορεία σε 10 χρόνια, είπε, προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν αδυναμίες στην εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ίδια η Υπηρεσία έκανε έλεγχο και στο ζήτημα των χορηγιών του κράτους και εντόπισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην κατηγοριοποίηση χορηγιών αφού είναι δύσκολο να ελεγχθεί όταν δοθεί χορηγία σε δημόσια εταιρεία πως ξοδεύονται τα κονδύλια.

Και για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου είπε ότι ελέγχεται το σύστημα σε σχέση με το αν δίνονται τα ποσά στους σωστούς δικαιούχους και αναφέρθηκε σε περίπου 10.000 καθυστερημένες αιτήσεις.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top