ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: 'Δεν υπάρχει χαλαρή ομοσπονδία'

Αβέρωφ: 'Δεν υπάρχει χαλαρή ομοσπονδία'

ΔΗΣΥ και ΚΚΔ υπέρ διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Δημοκρατικός Συναγερμός και Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας επαναβεβαίωσαν τη θέση τους υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων, υπό τους ηγέτες τους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Τζεμάλ Οζγιγίτ, συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν το όραμα και τις σκέψεις τους για τον τόπο μας. "Χαίρομαι γιατί τόσο το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας όσο και ο ΔΗΣΥ επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας στην επιδίωξη μιας λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των συμφωνιών κορυφής για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια", σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν υπάρχει χαλαρή ομοσπονδία. Πρόσθεσε πως αυτό που αναζητείται είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια ενιαία ισχυρή οντότητα με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια για προστασία του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, καθώς και μια κυριαρχία.

Αυτή είναι μια ισχυρή ομοσπονδία, σημείωσε, αναφέροντας πως το κατά πόσον θα συμφωνηθεί η εκχώρηση ορισμένων εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες είναι κάτι που το κόμμα ευνοεί, εφόσον αυτό δεν θα επηρεάσει το ενιαίο κράτος, τη μια διεθνή προσωπικότητα, τη μια ιθαγένεια και τη μια κυριαρχία.

Από την πλευρά του, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Οζγιγίτ ανέφερε πως το Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι ξεκάθαρο για μια διζωνική, δικοινοτική οντότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια.

Κάποιοι μπορεί να την αποκαλούν χαλαρή, κάποιοι ισχυρή, σημείωσε, επισημαίνοντας πως αυτό δεν παίζει ρόλο, και πως το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία επί του περιεχομένου.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο κ. Οζγιγίτ χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική λόγω του σημείου στο οποίο έχει φθάσει το Κυπριακό.

Σημείωσε πως τους τελευταίους 15 μήνες δεν έγιναν συναντήσεις για το Κυπριακό και στη συνέχεια ήλθε η απεσταλμένη του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ, είχε κάποιες επαφές και προετοίμασε μια ισορροπημένη έκθεση, όπως ανέφερε.

Ο Τ/κ πολιτικός ανέφερε εξάλλου πως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το Πλαίσιο Γκουτέρες. Επεσήμανε πως το κόμμα του δεν θέλει να ακολουθηθεί κάποια άλλη οδός και υπογράμμισε πως το πλαίσιο στο Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση της πολιτικής ισότητας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.

Πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό και ρεαλιστικό να αναζητούνται άλλες λύσεις.

Ο κ. Οζγιγίτ έκανε έκκληση όπως οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, με την υποστήριξη των Κυπρίων, κάνουν βήματα για επανένωση της κοινής πατρίδας και για μια βιώσιμη λύση. Είπε ακόμη πως θέλουν μια διαδικασία με χρονοδιάγραμμα και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελέσματος.

Σε σχέση με τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί, ευχήθηκε αυτοί να έχουν καταλυτικό ρόλο μέσω της από κοινού χρήσης τους.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top