ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζουν τα κριτήρια για Προεδρική χάρη - Όριο για πρόωρη αποφυλάκιση από το Δικαστήριο

ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζουν τα κριτήρια για Προεδρική χάρη - Όριο για πρόωρη αποφυλάκιση από το Δικαστήριο

Πρόσθετη εξουσία αναμένεται να δοθεί στα δικαστήρια, για να ορίζουν όπου κρίνουν, πότε θα δικαιούται κάποιον να αιτηθεί την αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο, που θα δώσει αυτή την πρόσθεση εξουσία στα δικαστήρια, ώστε να μπορούν, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες μιας υπόθεσης, να θέτουν όριο για το πότε θα προσφύγει κάποιος στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης.

Όπως εξήγησε στον «Φιλελεύθερο» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, αυτό θα γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις και όποτε κρίνεται από το δικαστήριο ότι αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες μιας υπόθεσης.

Ερωτηθείς κατά πόσον η νομοθεσία αυτή ενδεχομένως να συγκρούεται με ισχύοντες νόμους που ρυθμίζουν το θέμα της αποφυλάκισης, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, αφού όπως πρόσθεσε, θα είναι διατυπωμένος ο νόμος με τέτοιο τρόπο ώστε να ισχύει αυτό που ενδεχομένως αποφασίσει το δικαστήριο.

«Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, θα δύνανται τα δικαστήρια να ορίζουν τον χρόνο που επιθυμούν να παραμείνει κάποιος στη φυλακή, πριν αιτηθεί την αποφυλάκισή του», θα αναφέρεται.

Όπως εξηγήθηκε, μπορεί ένα δικαστήριο να καταδικάσει κάποιον σε δέκα χρόνια φυλάκιση και να ορίσει ότι αυτός θα δύναται να αιτηθεί αποφυλάκισης μετά την πάροδο πέντε ή έξι ετών, ανάλογα και με το αδίκημα. 

Να σημειωθεί ότι με τη ρύθμιση αυτή συμφωνεί και ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Όσον αφορά στο θέμα της απονομής προεδρικής χάρης, η έκθεση που ετοίμασε η πρόεδρος του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου, θα πάει σύντομα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να κωδικοποιηθούν οι εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στόχος είναι να δίνονται χάρες με πολύ φιλτράρισμα και όχι γενικές όπως γινόταν μέχρι σήμερα.  

Η γενική μείωση της ποινής των κρατουμένων κατά ένα τέταρτο, πλην των ισοβιτών, θα τερματιστεί και θα δίνεται σε κατηγορίες προσώπων ώστε από τη μια να διαφυλαχθεί το δικαίωμα του Προέδρου και από την άλλη να μην προκαλείται το δημόσιο αίσθημα. Στις χάρες τα Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο, θα δίνονται με κριτήρια ώστε να αποκλείονται περιπτώσεις που επίσης θα προκαλούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top