ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Μειώνονται στο μισό οι Δήμοι μέχρι το 2022- Καταρρέει ο Δήμος Αγ. Δομετίου

ΚΥΠΡΟΣ: Μειώνονται στο μισό οι Δήμοι μέχρι το 2022- Καταρρέει ο Δήμος Αγ. Δομετίου

Μελέτη, το κονδύλι της οποίας έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Οικονομικών, τη Δευτέρα (5/11) αναμένεται να φέρει αλλαγές στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, αφού έχει σκοπό την μείωση των Δήμων της ελεύθερης Κύπρου στο μισό.

Κονδύλι ύψους 30,000 ευρώ ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών, ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ετοιμασία ενός εγγράφου πολιτικής σε σχέση με την αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την μείωση του αριθμού των ελεύθερων Δήμων από 30 σε περίπου 16, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2022.

Το έγγραφο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2019.

Στο σημείωμα που κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ στην Επιτροπή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αποφασίστηκε να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές για προώθηση της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, ειδικότερα εφόσον το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 δεν έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια ακόμη. Το νομοσχέδιο αυτό αφορά τη δημιουργία πέντε επαρχιακών συμπλεγμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν 39 Δήμοι σε αστικές περιοχές εκ των οποίων οι 9 κατεχόμενοι και 487 κοινότητες και η υπάρχουσα δομή θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη σε διεθνές επίπεδο με μεγάλο αριθμό τοπικών αρχών, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών , γιατί στερούνται το μέγεθος και τις ικανότητες. Τίθεται επίσης θέμα οικονομικής βιωσιμότητας.

Η συνένωση των Δήμων ώστε να μην υπερβαίνει τους 16 παγκύπρια, εξαιρουμένων των κατεχόμενων, θα πρέπει, με βάση το ΥΠΕΣ, να τεθεί στη βάση οικονομικών, δημογραφικών και γεωγραφικών κριτηρίων με οικονομικά οφέλη.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι ο εμπειρογνώμονας που θα ετοιμάσει το έγγραφο πολιτικής θα πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε οι Δήμοι να καταστούν διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς και βιώσιμοι, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας που καταβάλλεται σήμερα και η οποία θα πρέπει εν μέρει να αντικατασταθεί με άλλους τρόπους χρηματοδότησης ( πχ μέσω αύξησης ιδίων εσόδων).

Επίσης θα πρέπει να εισηγηθεί τρόπους καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού με πρότυπη οργανωτική διάρθρωση.

Σε κατάρρευση ο Δήμος Αγίου Δομετίου

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο Δήμος Αγίου Δομετίου απειλείται με κλείσιμο, οικονομική κατάρρευση και χρεωκοπία και έχει τεράστιες ανάγκες για να μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις του.

Πρόκειται, είπε, για ένα Δήμο κατά 80% κατεχόμενο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από ηλικιωμένους, αλλοδαπούς και κοινοτικούς, με μειωμένα έσοδα και μειωμένο προσωπικό κατά 33%.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από την Κυβέρνηση και από τη Βουλή αλλά "και οι δύο δυστυχώς κωφεύουν και τον οδηγούν σε χρεωκοπία".

"Η Κυβέρνηση αρνείται να καλύψει ένα μέρος των δόσεων που οφείλει ο Δήμος, επικαλούμενη ηθικά διλήμματα και κινδύνους, και καταγγέλλω και τη Βουλή γιατί ενώπιον της είναι η νομοθεσία για αύξηση των δημοτικών τελών για ιπποδρομιακό στοίχημα και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιπποδρόμου, τα κόμματα στην πλειοψηφία τους, αρνούνται να προωθήσουν την πρόταση για ψήφιση και ομφαλοσκοπούν. Για τις επιπτώσεις στο Δήμο και τους δημότες από την άστοργη και άτεγκτη συμπεριφορά της Κυβέρνησης και της Βουλής ευθύνη θα έχουν η Κυβέρνηση και η Βουλή και όχι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο", κατέληξε.

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφια αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top