ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 'Τα ΜΕΔ είναι όντως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει'

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 'Τα ΜΕΔ είναι όντως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει'

Ρωμαλέα η αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου, είπε ο Εκπρόσωπος σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας τα ευρήματα στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο, είπε πως αυτή καταδεικνύει ότι η ρωμαλέα αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου θα μηδενίσει σε δύο χρόνια την ανεργία. Σε σχέση με τα ευρήματα του ΔΝΤ για τα ΜΕΔ είπε πως επήλθε σημαντική μείωση με την εξέλιξη στον Συνεργατισμό και αναμένεται με μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν, να αυξηθεί ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ ώστε αυτά να εκμηδενιστούν.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την έκθεση χαιρετίζοντας την ισχυρή - μετά την κρίση- ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία με ρυθμό 4,2% επιτρέπει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και οδηγεί σε μείωση της ανεργίας.

Πρόσθεσε ότι οι εκτελεστικοί διευθυντές χαιρέτισαν τις πρόσφατες αποφάσεις που πήραν οι κυπριακές αρχές για να αντιμετωπίσουν αδυναμίες του τραπεζικού τομέα με αναφορά στα μέτρα που λήφθηκαν για τη Συνεργατική Τράπεζα, επισημαίνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι παρά την αισθητή βελτίωση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ΜΕΔ.

Το ΔΝΤ προβλέπει μεγέθυνση το ΑΕΠ 4,2% για φέτος και 4,1% για το 2019 και αυτό είναι σημαντικό διότι σε προηγούμενες εκθέσεις του ίδιου οργανισμού προβλεπόταν αρκετά χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι υπάρχει αναθεώρηση επί το θετικότερον.

Η κυπριακή οικονομία χάρη στις προσπάθειες όλων και στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, εξακολουθεί να διαψεύδει θετικά τις προβλέψεις, είπε ακολούθως ο κ. Προδρόμου υπενθυμίζοντας πως όπως και στα χρόνια της κρίσης και του προγράμματος η ύφεση ήταν τελικά ηπιότερη από αυτήν που προβλεπόταν, έτσι και στα χρόνια της ανάκαμψης, η ανάκαμψη μονιμοποιείται και είναι ταχύτερη.

«Αυτή η αναπτυξιακή πορεία που προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κάνει το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα και ότι μέχρι το 2023 το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί σε 70% - σε ένα κανονικό επίπεδο», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ακόμα ότι ρωμαλέα αναπτυξιακή πορεία, που στηρίζεται από επενδύσεις, τις οποίες θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε, έχει ήδη απορροφήσει περισσότερη από τη μισή ανεργία, η οποία είχε συσσωρευτεί μεταξύ 2008 και 2014, φτάνοντας τότε στα ύψη του 16,3% και από το σημερινό ύψος του 7% περίπου ανεργία, προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Η απασχόληση, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, αυξάνεται 3,9% φέτος και 2,5% το 2019, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι «συγκρατούμε όμως ότι το ΔΝΤ την ώρα που χαιρετίζει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Κυβέρνησης, με το πλεόνασμα ρεκόρ των 852,8 εκατομμυρίων στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, σημειώνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας».

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή είναι κατεύθυνση της Κυβέρνησης, η οποία την ώρα που μπορεί να σχεδιάζει κοινωνική πολιτική και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνίας, διατηρεί μια λογική πειθαρχίας των δαπανών, κατά τρόπο που όχι απλά να είναι καλοί οι δημοσιονομικοί δείχτες, αλλά να δημιουργείται χώρος για δαπάνες σε αναπτυξιογόνους τομείς, όπως είναι η πολιτική για έρευνα – καινοτομία και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ακόμα ότι αναφορά του ΔΝΤ στη μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης με ειδική μνεία για τον διαχωρισμό της διαχείρισης των εμπορικών υποθέσεων, η οποία συνοδεύεται με παρότρυνση να συνεχίσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη χώρα και την οικονομία, βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση.

Ενδεικτικές πολιτικές επί της προαναφερθείσας παρότρυνσης ο κ. Προδρόμου παρέθεσε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζεται, τη λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού τον επόμενο χρόνο και την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, τη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, σύμφωνα και με πρόταση που έρχεται από την αντιπολίτευση, και την ενεργοποίηση αλλαγών που περιέχονται στον επενδυτικό νόμο, και άλλα.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα τομών και αλλαγών από την Κυβέρνηση με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και τη βελτίωση του αναπτυξιακού προτύπου, ούτως ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες θετικές εκθέσεις και τις ανάλογες αξιολογήσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης», συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι όντως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει».

Από τη στιγμή που συντάχθηκε το πρώτο μνημόνιο για την Κύπρο το 2012 και έγραφε ότι θα έπρεπε να αποκλιμακωθεί το τεράστιο συγκριτικά ιδιωτικό χρέος εκτός από το δημόσιο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, είπε επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η Κύπρος έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αναλογικά βελτίωση στα ΜΕΔ.

Δεν αγνοούμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι δύο χώρες εντός της Νομισματικής Ένωσης, με ψηλό συντελεστή ΜΕΔ, είπε τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η βελτίωση που σημειώθηκε με τις αποφάσεις για τον Συνεργατισμό οδήγησε σε δραστική μείωση.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με άλλα εργαλεία, όπως η νομοθεσία και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να φτάσουμε σε χαμηλότερο επίπεδο σε ό,τι αφορά τα ΜΕΔ.

Υπενθύμισε ακόμα ότι στο σύνολο της τραπεζικής ένωσης, το ποσοστό των ΜΕΔ είναι μονοψήφιος αριθμός και ο στόχος είναι εξαλειφθούν και θα πρέπει και κατά τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε με γοργούς ρυθμούς.

Παρατήρησε ακόμα ότι κατά τα χρόνια της ύφεσης δεν υπήρχε δυνατότητα να απορροφηθούν τα ΜΕΔ, σήμερα με τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν τα ΜΕΔ.

Ερωτηθείς εάν ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται σε αρμονία με τη μείωση των ΜΕΔ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχουμε συνεχή μείωση του όγκου των ΜΕΔ, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και όσο είναι δυνατό να επιταχύνεται.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως το γεγονός ότι αυξάνεται η παραγωγή στην οικονομία, και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν και τα δάνεια τους.

«Με ρυθμό ανάπτυξης 4% δεν μπορεί να συνεπάγεται αυτόματα ότι μειώνεται η ανεργία κατά 4% ή μειώνονται τα ΜΕΔ κατά 4%», είπε προσθέτοντας ότι οι μηχανισμοί της οικονομίας είναι αρκετά πολύπλοκοι».

Συμπλήρωσε ότι η ανεργία μειώνεται ταχύτερα από ό,τι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top