ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση με θέμα τη «Γεωπολιτική της Ενέργειας στη ΝΑ Μεσόγειο», στο Σπίτι της Κύπρου

Εκδήλωση με θέμα τη «Γεωπολιτική της Ενέργειας στη ΝΑ Μεσόγειο», στο Σπίτι της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα «Η γεωπολιτική της ενέργειας στη Ν.Α. Μεσόγειο: ο ρόλος Ελλάδος και Κύπρου». Η εκδήλωση τελέστηκε παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκου Κενεβέζου, και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Ελλάδας) με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών.


Οι ομιλητές παρουσίασαν και ανέλυσαν τις γεωστρατηγικές, γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες και εξελίξεις που αφορούν τα νέα δεδομένα και τους νέους συσχετισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας.

Όπως σημείωσαν οι διοργανωτές, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, «η γεωπολιτική στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς τον χώρο της ενέργειας δημιουργεί προκλήσεις, κινδύνους, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για τον ρόλο των δύο κρατών στην περιοχή. Οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο Ελλάδας και Κύπρου μεταβάλλουν αισθητά τα γεωπολιτικά δεδομένα στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον».

Παράλληλα, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης σημειώνεται ότι «οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και η προσδοκία ανακάλυψης περισσότερων κοιτασμάτων στις χώρες αυτές, αλλά και στην Ελλάδα, επιδρούν στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών. Αποκορύφωμα αποτελούν οι καθημερινές προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας σχετικά με τις εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι εταιρείες, που έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή των ερευνών υδρογονανθράκων, αποτελούν παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσσούς, διευρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη στο ενεργειακό και γεωπολιτικό σκηνικό».

Εκ μέρους των συνδιοργανωτών, την εκδήλωση προλόγισαν η Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Νάντια Στυλιανού και η Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Ελλάδας) Δρ. Σοφία Αντωνιάδου.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης, παρουσίασε το θέμα «Το Γεωστρατηγικό και Ενεργειακό Υπόβαθρο της Κυπριακής ΑΟΖ ως παράμετρος επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού», ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛ.ΠΕ.), Ανδρέας Σιάμισιης, ανέπτυξε το θέμα «Οι προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων για τις εταιρείες ενέργειας και έρευνας υδρογονανθράκων», ενώ ο Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κωνσταντίνος Ι. Μαζαράκης - Αινιάν, ανέλυσε το θέμα «Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των Εθνικών Συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου στο χώρο της ενέργειας».

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο αρθρογράφος, αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top