ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνείται να δώσει στη Βουλή έγγραφα για τη Λαϊκή η Χ. Γιωρκάτζη- «Σαν να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Αρνείται να δώσει στη Βουλή έγγραφα για τη Λαϊκή η Χ. Γιωρκάτζη- «Σαν να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Πυρά κατά της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας,Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, για την άρνηση της να καταθέσει στη Βουλή έγγραφα για τη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά και κατά της της Επιτροπής Θεσμών, για αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, εξαπολύουν το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Σε ανακοίνωση του την Παρασκευή (14/12) το Κίνημα καταγγέλλει το γεγονός ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας έχει αρνηθεί να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγγραφα που αφορούν τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας.

Αντί αυτού, η κα. Γιωρκάτζη καλεί τους βουλευτές στο γραφείο της για ενημέρωση, σαν να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.

Επικρίσεις και κατά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών από τους Οικολογους, μετά την απόρριψη αιτήματος για να μελετήσει την Άρνηση της κα. Γιωρκάτζη να καταθέσει το συγκεκριμένο έγγραφο.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει το γεγονός ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας έχει αρνηθεί να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγγραφα που αφορούν τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, κάνοντας αναφορά σε παλαιότερη τοποθέτηση της που χρονολογείται από το 2015.

Πρόκειται για το υπόμνημα που κατέθεσε η παραιτηθείσα διαχειρίστριά της Λαϊκής Τράπεζας κ. Αντωνιάδου. Επικαλείται μάλιστα επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα 02/06/15, ο οποίος αναφέρεται στις υποθέσεις που τότε εκκρεμούσαν ενώπιον της Διεθνούς Δικαστηρίου στο Παρίσι.

Η υπόθεση διαιτησίας όμως έχει καταλήξει υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί η να τίθεται πλέον ως πρόσχημα η μη δημοσιοποίηση ή ενημέρωση της Βουλής για το υπόμνημα της κας. Αντωνιάδου με το οποίο εξηγούσε τους λόγους της παραίτησης της.

Εκφράζουμε επίσης τη διαμαρτυρία μας γιατί η κ. Γιωρκάτζη αντί να έρθει στη Βουλή και να καταθέσει το σχετικό έγγραφο – έστω και εμπιστευτικά – καλεί τους βουλευτές να προσέλθουν για ενημέρωση στο γραφείο της στην Κεντρική Τράπεζα σαν να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λυπούμαστε που η Βουλή παρακολουθεί άφωνη σαν να αποδέχεται αυτή την προσβολή και υποβάθμιση του ρόλου της. Σημειώνεται ότι το παρόν δεν είναι το μόνο περιστατικό άρνησης κατάθεσης στοιχείων στη Βουλής από την Κυβέρνηση ή άλλους αξιωματούχους της πολιτείας.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης ζήτησε άμεση και επείγουσα σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για να μελετήσει την άρνηση της κας. Γιωρκάτζη να καταθέσει το σχετικό έγγραφο αλλά δυστυχώς το αίτημα του δεν έγινε αποδεκτό.

Ο κ. Γιώργος Περδίκης σε δήλωση του ανέφερε :"Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανταποκριθώ στη πρόσκληση της κας. Γιωρκάτζη και να συμμετάσχω σε μια τέτοια επίσκεψη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνω συνένοχος στην ισοπέδωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου που πρέπει να ασκεί η Βουλή σε κάθε εξουσία".

Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top