ΔΙΕΘΝΗ

Kαμία αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη δήλωση Τραμπ για απόσυρση από Συρία

Kαμία αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη δήλωση Τραμπ για απόσυρση από Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την "οριστική καταστροφή" του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για την απόσυρση από τη χώρα των δυνάμεων που φέρουν τη στήριξη του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια σύγκλησης του ΣΑ με θέμα τη Συρία, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόντνεϊ Χάντερ, πολιτικός συντονιστής της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

"Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην οριστική καταστροφή του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και σε όλο τον κόσμο", επισήμανε ο Χάντερ στο 15μελες Συμβούλιο. "θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εθνικής μας δύναμης για να πιέσουμε για την αποχώρηση των δυνάμεων που στηρίζονται από το Ιράν", είπε, συμπληρώνοντας ότι: "Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας να πολεμούμε την τρομοκρατία.

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν επίσης με χώρες που έχουν την ίδια νοοτροπία, με τα Ηνωμένα λθνη και τη συριακή αντιπολίτευση για να επιδιώξουν ένα διπλωματικό τέλος σε αυτό τον πόλεμο".

Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ ανέφερε στο ΣΑ ότι η εκτίμηση του Παρισιού είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να συνιστά κίνδυνο για την Μέση Ανατολή. "Τις ερχόμενες εβδομάδες η Γαλλία θα εγγυηθεί πολύ προσεκτικά ότι η ασφάλεια όλων των συμμάχων των Αμερικανών θα διασφαλιστεί, συμπεριλαμβανομένων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)", τόνισε ο Ντελάτρ.

"Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τους την προστασία αυτών των ανθρώπων στη βορειοανατολική Συρία και τη σταθερότητα αυτής της περιοχής για να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε κάθε νέα ανθρωπιστική τραγωδία ή αναζωπύρωση της τρομοκρατίας", πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του έτους κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης που έκανε ο ίδιος για την Συρία, δεν έκανε καμία αναφορά στην απόφαση των ΗΠΑ.

Aργότερα είπε σε δημοσιογράφους: "Σε ό,τι με αφορά και είμαι σίγουρος ότι δεν εκφράζω μόνο τον εαυτό μου, είναι απολύτως πρόωρο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο από την μεριά μου για τις επιπτώσεις και τις επιδράσεις αυτής της σημαντικής απόφασης που ανακοινώθηκε χθες, και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο", ανέφερε ο Μιστούρα.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ Ραούφ Αλπ Ντενκτάς δήλωσε στο Συμβούλιο ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πολεμά Κούρδους μαχητές, "λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της ενάντια στην απειλή που θέτουν το PKK, PYD και το YPG, όταν η Αγκυρα το κρίνει απαραίτητο" και δεν έκανε αναφορά στη δήλωση Τραμπ.

"Δεν πρέπει να παραβλέψουμε την απειλή που συνεχίζει να θέτει το Ισλαμικό Κράτος ακόμη και αν συνεχίζουν χωρίς να κατέχουν εδάφη" σημείωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Κάρεν Πιρς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία Τζιμ Τζέφρι ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε για σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη για να συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Ο Τζέφρι που ορίστηκε στο πόστο αυτό τον Αύγουστο, δήλωσε τότε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από τη Συρία έως ότου το Ισλαμικό Κράτος συντριβεί. Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση Τραμπ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top