ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: «Μπλόκο» σε Τουρκικές εταιρίες - Υπερασπίζεται τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Κύπρο

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: «Μπλόκο» σε Τουρκικές εταιρίες -  Υπερασπίζεται τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Κύπρο

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο εξετάζει αίτημα βουλευτή του, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να αποκλείσει τις τουρκικές εταιρείες από το να «προβαίνουν σε προσφορές σχετικές με ευαίσθητους τομείς στη χώρα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας Asharq Al-Awsat την Κυριακή (6/1), ο βουλευτής Ibrahim Hijazi, υπέβαλε αίτημα, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί πρόταση που έχει σκοπό να «προστατεύσει την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου».

Η Hijazi έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι σχεδόν οι μισές από τις προσφορές που έγιναν για εγκατάσταση αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο ήταν από τουρκικές εταιρείες.

Η πρόταση του Αιγύπτιου βουλευτεί, έρχεται σε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι διπλωματικές σχέσεις Καΐρου δεν βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδο, μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της επανάστασης του Ιουνίου του 2013, που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μορσί μετά από εκτεταμένες λαϊκές διαμαρτυρίες.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν θεωρήθηκαν τότε "εχθρικές" από τις αιγυπτιακές Αρχές και είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Τούρκου πρέσβευη.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί, εξηγεί η αιγυπτιακή ιστοσελίδα, ιδίως μετά από τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Αίγυπτος και η Τουρκία κορύφωσαν τις δημόσιες διαμάχες τους σχετικά με τα δικαιώματα των δύο μερών να διερευνήσουν φυσικό αέριο και άλλους φυσικούς πόρους στα ύδατα τους, με το Κάιρο τους τελευταίους μήνες να πραγματοποιεί εκπαιδευτικές ασκήσεις για θαλάσσιες εξερευνήσεις και θαλάσσιους οικονομικούς στόχους.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Κάβουσογλου δήλωσε στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ότι είναι το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του να αναζητά και να εκμεταλλεύεται αυτούς τους πόρους, γράφει το δημοσίευμα.

"Ως εκ τούτου, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υποβάλει στον ΟΗΕ την αντίρρησή της για την συμφωνία Αιγύπτου Κυπριακής Δημοκρατίας του 2003, σχετικά με την "Οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Αίγυπτος υπερασπίστηκε τη συμφωνία της με την Κύπρο, λέγοντας ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητά της, καθώς είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έχει κατατεθεί ως διεθνής σύμβαση στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε, γράφει η Asharq Al-Awsat, ότι οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης ή μείωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου σε αυτόν τον τομέα απορρίπτεται και θα αντιμετωπιστεί.

Επιμέλεια Χρίστος Ζήνωνος

*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top