ΔΙΕΘΝΗ

Ποροσένκο: Χρειαζόμαστε ειρήνη με τη Ρωσία, έστω και ψυχρή

Ποροσένκο: Χρειαζόμαστε ειρήνη με τη Ρωσία, έστω και ψυχρή

Ο φιλοδυτικός Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ενώπιον τριών χιλιάδων υποστηρικτών του, που συμμετείχαν στο φόρουμ «Από το Κρούτ έως τις Βρυξέλλες. Ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο», το οποίο πραγματοποιείται στο Κίεβο.

Ο 53χρονος μεγιστάνας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας, αιτιολόγησε την απόφαση του αυτή να θέσει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για την ουκρανική προεδρία επειδή, όπως είπε, «θέλει να διατηρήσει τη στρατηγική γραμμή που προσανατολίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και αποβλέπει στο να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια ισχυρή ευημερούσα χώρα ευτυχισμένων ανθρώπων». Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα του θα αιτηθεί την ένταξή της στην ΕΕ το 2024, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα λάβει και θα αρχίσει να υλοποιεί το Σχέδιο δράσης που απαιτείται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Το 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και για την υπογραφή του Σχεδίου δράσεων αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό μας υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κράτους μας» είπε ο Ποροσένκο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στην σχέσεις με την Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «φυσικά χρειαζόμαστε ειρήνη με την Ρωσία. Ψυχρή μεν, αλλά ειρήνη», τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί «κουράστηκαν απ' τον πόλεμο» και αυτό το θέμα το εκμεταλλεύεται η ρωσική προπαγάνδα και «τα φερέφωνά της στην Ουκρανία».

Ο Ποροσένκο είπε ότι το «θέμα του πολέμου και της ειρήνης είναι ένα από τα βασικά στις εκλογές, επειδή ο λαός θα εκλέξει όχι απλώς πρόεδρο αλλά ανώτατο στρατιωτικό διοικητή».

Παράλληλα δήλωσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τη γραμμή «αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο», τονίζοντας ότι την ειρήνη μπορεί να εγγυηθεί μόνο ένας μάχιμος στρατός.

Ο Ποροσένκο, αναλαμβάνοντας την προεδρία τον Μάιο του 2014, είχε υποσχεθεί ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία «δεν θα διαρκέσει μήνες, αλλά ώρες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top