ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΚ: 'Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδήριτη αναγκαιότητα'

ΕΔΕΚ: 'Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδήριτη αναγκαιότητα'

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδήριτη αναγκαιότητα, δήλωσε την Πέμπτη (31/1) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι η συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης του ιατρικού κόσμου δεν συμβάλλει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός και κυρίως οι συμπατριώτες μας που προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της πατρίδας μας και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για την σωστή λειτουργία ενός ΓεΣΥ, το οποίο μπορεί να τους προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη από τη στιγμή που δεν έχουν τη δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους».

«Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμα και η ομόφωνη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2017 δεν εφαρμόζεται με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση του ΓεΣΥ», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος έφερε ως παράδειγμα το ότι για «ένα ολόκληρο χρόνο, το Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ που έχει την ευθύνη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, που είναι η πιο σοβαρή δράση που πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει σωστά ένα ΓεΣΥ, το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να διορίσει τη διευθυντική ομάδα».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Νίκολσον τον περασμένο Δεκέμβριο ότι για να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων θα χρειαστούν 4-5 χρόνια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ΓεΣΥ.

Είπε επίσης ότι «θέσαμε από την αρχή τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να είχε επιλεγεί ως πρόεδρος και στοχοποιηθήκαμε γι’ αυτή μας τη θέση», προσθέτοντας πως «ελπίζω η κυβέρνηση θα αντιληφθεί και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα»

«Η υγεία του λαού δεν είναι ούτε Κυπριακές Αερογραμμές ούτε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Εάν τώρα αυτοί που έχουν αναλάβει την ευθύνη εφαρμογής ή και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα και απλά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις δεν μπορούμε από την πλευρά της ΕΔΕΚ να παραμείνουμε απαθείς», είπε.

Εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έχουν συγκροτημένη και ολοκληρωμένη άποψη για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ», κάνοντας λόγο για παλινδρομήσεις.

«Το ΓεΣΥ δεν εφαρμόζεται μόνο με προθέσεις και διακηρύξεις», είπε και εξέφρασε την ανάγκη αξιοποίησης, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, του επιστημονικού προσωπικού το οποίο θα προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, δηλαδή των γιατρών.

«Η συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης του ιατρικού κόσμου με διάφορους τρόπους δεν συμβάλλει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά αντίθετα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Εκτός κι αν ο στόχος κάποιος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά να υπονομεύσουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε.

Καταλήγοντας είπε ότι «υπάρχει σχέδιο και τρόπος άμεσα τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει η εφαρμογή της εξονοσοκομιακής περίθαλψης χωρίς πρόσθετες φορολογίες και επιβάρυνση του κρατικού προυπολισγμού και με τη συμμετοχή του συνόλου του ιατρικού κόσμου».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top