ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με "νέο Βιετνάμ" - Ευρωπαίοι αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με "νέο Βιετνάμ" - Ευρωπαίοι αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο

"Αν μας επιτεθεί η Αμερικανική αυτοκρατορία, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, δεν θα δώσουμε τη Βενεζουέλα", είπε o Νικολάς Μαδούρο ο οποίος διαψεύδει πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και κάνει λόγο για κατοίκους "που έχουν εξαπατηθεί".

Ο Νικολάς Μαδούρο προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως θα φύγει από τον Λευκό Οίκο με "αίμα στα χέρια" του αν πραγματοποιήσει ή στηρίξει μια στρατιωτική επιχείριση στη χώρα.

"Σταμάτα κύριε Τραμπ! Ως εδώ! Κάνεις λάθη πως θα σε κάνουν να φύγεις από την προεδρία σου με ματωμένα χέρια", δήλωσε συγκεκριμένα ο Μαδούρο σε συνέντευξή του με τον Ισπανό δημοσιογράφο Jordi Évole. "Γιατί θέλεις ένα νέο Βιετνάμ;", συνέχισε.

"Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφο από κανέναν" είπε, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Γαλλίας που εξέπνευσε τα μεσάνυχτα για προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών.

"Δεν θα κάνουμε εκλογές τώρα. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2024, ο,τι κι αν λέει η Ευρώπη", συνέχισε. "Δεν μπορείς να βασίζεις τη διεθνή πολιτική σου σε τελεσίγραφα. Αυτά είναι λογική αυτοκρατοριών άλλων εποχών, λογική αποικιοκρατίας".

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν πάντως το Καράκας το Σάββατο ζητώντας εκλογές. Ο Μαδούρο επανέλαβε την αξίωσή του να παραμένει στη θέση του και σε δεύτερη τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, στην δημόσια τηλεόραση της χώρας του. "Αν μας επιτεθεί η Αμερικανική αυτοκρατορία, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, δεν θα δώσουμε τη Βενεζουέλα", είπε χαρακτηριστικά εμμένοντας στη στάση του.

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας την έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της πείνας και της έλλειψης φαρμάκων. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 5 εκατομμύρια εντός του έτους.

Ο ίδιος ο Μαδούρο απορρίπτει πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και μιλάει για 800.000 μετανάστες. "Η Βενεζουέλα δεν αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει πολιτική και οικονομική κρίση. Αυτοί που φεύγουν καλούνται από άλλους να φύγουν από εδώ", δήλωσε ο Μαδούρο. "Τους έχουν παραπλανήσει".

Ακόμη, αναφέρει πως βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί ο πολιτικός του αντίπαλος, Χουάν Γκουαϊδό. Κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος "για να βάλουν χέρι στα πετρέλαιά μας".

"Σκέψου προσεκτικά για όσα κάνεις", είπε ο Μαδούρο προς τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, ζητώντας επιτακτικά νέες εκλογές.

Απόσπασμα από την συνάντευξη:

Διπλωματικά παιχνίδια

Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές. Αν δεν τις προκηρύξει, αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο ηγέτη.

Το Λονδίνο, αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο της χώρας, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Το ίδιο έπραξε η Ισπανία, η Σουηδία αλλά και η Γαλλία.

"Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό έχει το νόμιμο δικαίωμα να διοργανώσει νέες εκλογές", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν. "Ο Γκουαϊδό έχει τη δυνατότητα και τη νομιμότητα να διοργανώσει εκλογές", είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη Βενεζουέλα και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να επιλυθεί με τρόπο ειρηνικό η κρίση που μαστίζει τη χώρα και να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης.

"Βεβαίως είναι κάτι που είναι στο… (σ.σ.: στο τραπέζι) – είναι ένα ενδεχόμενο" είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ, και συμπλήρωσε: "Ζήτησε να συναντηθούμε (σ.σ.: ο Μαδούρο) αλλά αρνήθηκα, γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά από αυτό το σημείο".

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε από τη δική του μεριά τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην βοήθεια προς τη Βενεζουέλα "για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της" και της ζήτησε να απέχει από την όποια "καταστροφική" ανάμειξη.

"Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βοήθεια (για την επίλυση των κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων της Βενεζουέλας) χωρίς την καταστροφική ανάμειξη έξω από τα σύνορά της", δήλωσε ο Αλεξάντερ Σκετίνιν, ο επικεφαλής του τμήματος για την Λατινική Αμερική του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top