ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΑΚΕΛ υπέρ του αποκαλούμενου δικτάτορα Μαδούρο, που στηρίζεται και από Τουρκία

Το ΑΚΕΛ υπέρ του αποκαλούμενου δικτάτορα Μαδούρο, που στηρίζεται και από Τουρκία

Εκδήλωση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης για καταδίκη της προσπάθειας ανατροπής της Κυβέρνησης Μαδούρο στη Βενεζουέλα πραγματοποιείται το απόγευμα της Δευτέρας 11/02 με το ΑΚΕΛ να βρίσκεται στο πλευρό του.

Του Μιχάλη Μενελάου

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 11/02 έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, θα παρευρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στη νόμιμη Κυβέρνηση Μαδούρο και ως αντίσταση στα σχέδια ανατροπής του από τους ιμπεριαλιστές μέσω του 35χρονου Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχτηκε μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας.

Η εκδήλωση τονίζει το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που δημιουργήθηκε και καλά κρατεί σε όλη την υφήλιο με τις χώρες να «χωρίζονται» σε υποστηρικτές Μαδούρο και Γκουάιδο.

Ο ένας, για πολλούς (και κυρίως τους δυτικούς), δικτάτορας στη χώρα και ο δεύτερος η «ελπίδα» για ένα καλύτερο αύριο.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Μαδούρο βρίσκονται η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία (καθεστώτα τα οποία δεν φημίζονται πολύ για την δημοκρατικότητά τους), όπως και μειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Χώρες όπως η Κούβα, το Μεξικό και η Βολιβία που αρνούνται να αναγνωρίσουν τη «μεταβατική κυβέρνηση» Γκουάιδο.

Από την άλλη, στους υποστηρικτές του Γκουάιδο, βρίσκονται οι ΗΠΑ (ως πρωτοστάτες του εγχειρήματος), ο Καναδάς, η Κολομβία, η Βραζιλία, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με τις πλείστες χώρες της Ευρώπης – κυρίως του Δυτικού μπλοκ – να ανακοινώνουν επίσημα τη στήριξή τους).

Σε αυτό, λοιπόν, το κλίμα του διπολισμού και της έντασης, η εκδήλωση έρχεται να στηρίξει την Κυβέρνηση Μαδούρο, ως τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Μαζί τους και το ΑΚΕΛ, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ανατροπής της Κυβέρνησης Μαδούρο και κυριαρχίας ΗΠΑ στην περιοχή.

Μιας κυβέρνησης που μπλοκάρει στην ανθρωπιστική βοήθεια να μπει στη χώρα, με πολλούς γονείς να κάνουν έκκληση στον Μαδούρο να μην αφήνει τα παιδιά τους να λιμοκτονούν και να μένουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Μιας κυβέρνησης που στο πλευρό της βρίσκεται η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία, όπου η ελευθερία λόγου είναι ψιλά γράμματα.

Μιας κυβέρνησης που ρευστοποίησε το 40% του χρυσού – που ανήκει στον λαό της χώρας - για να «κρατηθεί» στην εξουσία, τη στιγμή που οι κάτοικοι της πεθαίνουν από την πείνα και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Δεν είναι όμως δικτατορία η κυβέρνηση Μαδούρο.

Σε αυτό το σημείο ο γράφων δανείζεται τα λόγια του πατέρα του ιδρυτή και προέδρου του κόμματος στη Βενεζουέλα «Λαϊκή Βούληση» (ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Καράκας μετά που πέρασε σχεδόν τέσσερα χρόνια της ζωής του στη φυλακή) Βενεζουελάνο Λεοπόλδο Λόπες, που μίλησε στο «Athens Voice» τον Μάρτιο του 2018:

«Η Βενεζουέλα του Νικολά Μαδούρο δεν είναι δικτατορία. Μακάρι να ήταν. Οι δικτατορίες έχουν κάποιους κανόνες. Η Βενεζουέλα είναι μια τυραννία του αισχίστου λαϊκισμού και μαζί ένα εγκληματικό κράτος. Μπορείτε να τη συγκρίνετε με την Κολομβία. Σκάνδαλα. Διαφθορά. Εμπόριο ναρκωτικών. Το 60% της κοκαΐνης που φθάνει στην Ευρώπη έρχεται από τη Βενεζουέλα. Θα προσθέσω, επίσης, ότι το καθεστώς Μαδούρο μετατρέπει τη χώρα μου σε μια δεύτερη Κούβα».

Σε αυτή λοιπόν την κυβέρνηση στέκεται δίπλα η παγκόσμια αριστερά κρατώντας το λάβαρο του αντι-ιμπεριαλισμού, με μια ιδεολογία της που δυστυχώς «βοηθά» ολοκληρωτικά καθεστώτα και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top