ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απογοήτευση από Πρόεδρο Συμμαχίας για τη συζήτηση γύρω από πλαίσιο Γκουτέρες

Απογοήτευση από Πρόεδρο Συμμαχίας για τη συζήτηση γύρω από πλαίσιο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε δήλωσή του αναφορικά με τον δημόσιο διάλογο για το πλαίσιο Γκουτέρες και τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου εξέφρασε απογοήτευση, προειδοποιώντας πως ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και η Τουρκία προωθεί το πλάνο Β’, ελλείψει στρατηγικής η πλευρά μας θα αναγκαστεί σε σπασμωδικές αντιδράσεις και αυτοσχεδιασμούς.

Σε δήλωση στη Βουλή, ο κ. Λιλλήκας είπε πως παρακολουθεί με απογοήτευση τον δημόσιο διάλογο γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες, τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου  ή τα πρακτικά οποιασδήποτε άλλης συνεδρίας στο Κρανς Μοντάνα.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε πως ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και η Τουρκία χωρίς αμφιβολία έχει σχεδιάσει και ακολουθεί το δικό της πλάνο Β΄ και ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ στις εκθέσεις του παραπέμπει σε χρονοδιαγράμματα, αλλαγή διαδικασίας, σε συζήτηση νέων ιδεών, «εμείς αναλωνόμαστε στο να συζητούμε για ένα πλαίσιο το οποίο εν πάση περιπτώσει είναι ξεπερασμένο».

Παρατηρώντας ότι κάποιοι έχουν ρίξει κάποιες ιδέες, συνέχισε αναφέροντας ότι η συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτε στον κύριο στόχο που έπρεπε όλοι να έχουμε, που είναι η αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε τη θέση ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στο να μελετήσουμε την τουρκική πολιτική, τους τουρκικούς σχεδιασμούς,  να μελετήσουμε τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές μέσα από μια συγκριτική μελέτη με τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και εμείς για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Περαιτέρω ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη μελέτη από εμπειρογνώμονες εξειδικευμένους στο διεθνές δίκαιο, στη γεωστρατηγική και γεωπολιτική έτσι ώστε να τερματιστεί η άγονη συζήτηση και να μπούμε σε ένα παραγωγικό και δημιουργικό διάλογο που μπορεί όντως να εξυπηρετήσει την εθνική μας υπόθεση.

Κληθείς να διευκρινίσει τις εναλλακτικές επιλογές, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρέπει να κοιτάξουμε όλες τις επιλογές για αν είμαστε προετοιμασμένοι, επειδή αν δεν το πράξουμε, αυτές οι επιλογές θα μας έρθουν από τρίτους.

« Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιοι να ρίχνουν νέες ιδέες στο τραπέζι. Και απλά για μια ακόμη φορά θα βρεθούμε αδιάβαστοι, απροετοίμαστοι, θα μας έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις και θα αντιδρούμε σπασμωδικά, αυτοσχεδιάζοντας όπως συνήθως κάνουμε και για αυτό και δεν έχουμε αποτελέσματα», επανέλαβε.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο δύο κρατών, είπε ότι  όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να εξεταστούν, επειδή είτε τα μελετήσουμε εμείς είτε όχι, κάποιοι θα τα θέσουν στο τραπέζι.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως η διαφορά είναι ότι στρουθοκαμηλίζουμε και απλά δεν έχουμε επιχειρήματα να τα αντικρούσουμε, προσθέτοντας πως τα σοβαρά κράτη είτε αφορά εθνικά θέματα είτε υγείας, παιδείας, μελετούν όλα τα ενδεχόμενα και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν το χειρότερο σενάριο αλλά και να πετύχουν το καλύτερο σενάριο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top