ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα παρακολούθησης της άρδευσης μέσω διαστήματος ανέπτυξαν επιστήμονες στην Κύπρο

Πρόγραμμα παρακολούθησης της άρδευσης μέσω διαστήματος ανέπτυξαν επιστήμονες στην Κύπρο

Με τη χρήση δορυφόρων και την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, επιστήμονες του ΤΕΠΑΚ και του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) ανέπτυξαν τον πρώτο έξυπνο μετρητή νερού, με στόχο την εξοικονόμηση του νερού που χρησιμοποιείται στην άρδευση.


Το  ερευνητικό πρόγραμμα με την επωνυμία SWOSOIP (Smart Watering System for Optimizing Irrigation Process), θα γίνει πιλοτικά για 24 μήνες στην περιοχή Αχέλειας στη Πάφο, σε 20 γεωργούς.

Ο έξυπνος μετρητής νερού θα δέχεται δεδομένα από δορυφόρους για αυτόματη άρδευση ορισμένων καλλιεργειών. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται στην Κύπρο προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και το ΙΓΕ θα συμμετέχει σαν εταίρος, μαζί με το ΤΕΠΑΚ και την Signalgenerix. Επικεφαλής επιστήμονας είναι ο καθηγητής του  ΤΕΠΑΚ Διόφαντος Χατζημιτσής.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Υπεύθυνος Λειτουργός του ΙΓΕ Γιώργος Παπαδαυίδ, εξήγησε ότι θα γίνεται  χρήση τεχνικών δορυφορικής τηλεπισκόπησης και θα στέλνεται μήνυμα στον έξυπνο μετρητή νερού να ποτίζει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας. Όταν περάσει στην καλλιέργεια ο άριστος όγκος νερού, τότε η παροχή θα σταματά.

«Η όλη φιλοσοφία είναι ότι μέσα από την εικόνα του δορυφόρου μπορούμε να μετρούμε πόσο νερό χρειάζεται κάθε καλλιέργεια», ανέφερε ο κ. Παπαδαυίδ.

Αυτό που καταμετράται καθημερινά, όπως εξήγησε, είναι το πόσο νερό εξατμίζεται είτε από μέσα στο έδαφος είτε από μέσα στην καλλιέργεια (εξάτμιση και διαπνοή).

« Για να κρατούμε σταθερό το υδατικό ισοζύγιο δίνουμε, μέσω άρδευσης, ακριβώς όσο νερό έφυγε», είπε.

Κάτι τέτοιο, αναμένεται ότι θα έχει μεγάλη και θετική επιρροή στην διαχείριση του νερού άρδευσης, αφού ο στόχος του είναι να αποστέλλονται απευθείας στον μετρητή νερού των διάφορων καλλιεργειών οι ακριβείς όγκοι νερού που χρειάζεται η κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά, αφού εκτιμηθούν με τη χρήση δεδομένων από το διάστημα. Στόχος να αποφευχθεί η κατασπατάληση του νερού άρδευσης και παράλληλα να ενδυναμωθεί η γνώση των παραγωγών για την ορθολογική άρδευση των καλλιεργειών τους.

Φιλοδοξία των επιστημόνων που ανέπτυξαν τον μετρητή, είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σε καθολική βάση. Το κόστος, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδαυίδ αφορά περισσότερο την αγορά του μετρητή, η τιμή του οποίου αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 500-800 ευρώ, ωστόσο με την καθολική εφαρμογή του προγράμματος, το κόστος αυτό ενδέχεται να μειωθεί ή να επιδοτηθεί. Ανέφερε παράλληλα ότι το κόστος χρήσης του δορυφόρου δεν είναι απαγορευτικού, αφού σήμερα υπάρχουν πολλοί δορυφόροι και το κόστος έχει μειωθεί.

Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, το προϊόν αναμένεται να πατενταριστεί για το ΙΓΕ και το ΤΕΠΑΚ.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούσαν την εκτίμηση των υδατικών αναγκών των καλλιεργειών με δεδομένα από το διάστημα.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΚΧΡ)
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top