ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Δύσκολη η φάση, συμφωνήσαμε να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας»

ΠτΔ: «Δύσκολη η φάση, συμφωνήσαμε να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι η παρούσα φάση που περνάει το Κυπριακό είναι πολύ δύσκολη, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν «να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν να μπούμε σε ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο».

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η συνάντηση διεξήχθηκε σε ένα φιλικό και θετικό κλίμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων».

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Ακιντζί ως προς τους όρους αναφοράς προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος», είπε.  «Το θέμα είναι η εμμονή σε θέσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε πει ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το θέμα ασφάλειας, που περιλαμβάνει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία στρατευμάτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έχω αναπτύξει τις ιδέες μου όσον αφορά την αποκέντρωση των εξουσιών έτσι ώστε να ασκείται η θετική ψήφος των Τουρκοκύπριων εκεί και όπου ενδεχόμενα να παραβλάπτονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά όχι επί παντός επιστητού».

Είπε ακόμη ότι έχει «εγείρει θέματα που αφορούν ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που μολύνουν το κλίμα γενικότερα, όπως είναι οι παραβιάσεις της ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, τα Στροβίλια, η Δένεια και έχουμε κάνει συζήτηση εκτεταμένη όσον αφορά το θέμα της δικής μου πρότασης για αποκέντρωση των εξουσιών».

«Ο κ. Ακιντζί δεν απέκλεισε την όλη συζήτηση αλλά επέμεινε ότι ακόμη και με την αποκέντρωση εξουσιών θα πρέπει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διατηρήσει το δικαίωμα θετικής ψήφου για κάθε απόφαση», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο απάντησε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση του θέματος, όχι για την αποδοχή της θετικής ψήφου, αλλά για θέματα που αφορούν την αποκέντρωση».

Ως ήταν αναμενόμενο, πρόσθεσε, στην συνέχεια συζητήσαμε και ΜΟΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε ότι πρόκειται για μια εκτεταμένη σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα, να δώσουν μια άλλη διάσταση σε κάποια έχουμε συμφωνήσει και έχουν εξαντληθεί, κάποια άλλα θα μελετηθούν και σε μια νέα άτυπη συνάντηση όποτε κριθεί σκόπιμο. Δεν την απέκλεισε κανείς.

Αυτό, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν σημαίνει ότι επαναρχίζει ένας ουσιαστικός διάλογος, όχι γιατί δεν το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις επί του παρόντος να συζητηθούν περαιτέρω οι απόψεις μου με την ελπίδα ότι και ο κ. Ακιντζί αφού μελετήσει τα όσα του έχω διαβιβάσει θα αντιληφθεί ότι δεν οδηγούμεθα σε ένα δημιουργικό διάλογο αν επιμείνει ότι θα πρέπει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει τον καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις».

Σε ερώτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες και αν έχει διευκρινιστεί, απάντησε ότι «δεν είναι θέμα τόσο της διευκρίνισης, αλλά στους όρους αναφοράς δεν μπορεί να μην υπάρχει και να μην εγείρεται το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας του τουρκικού στρατού».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αν ξεπερνιόνταν οι διαφορές θα είχαμε και επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε άλλο σχόλιο ανέφερε ότι αυτό στο οποίο «εμμένει ο κ. Ακιντζί είναι στη βασική αρχή ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του άλλου, αλλά υιοθετεί θέσεις, οι οποίες εκφράζονται και από την Τουρκία».

Κληθείς να πει αν όταν ήγειρε το θέμα των προκλήσεων από την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είχε διαφορετική αντίδραση σήμερα από ό,τι σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου αναφέρει πως δεν περνά από το χέρι του το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για το θέμα της συμφωνίας επί της κινητής τηλεφωνίας είπε ότι θα υπάρξει «ξεχωριστή συμφωνία της ΑΤΗΚ με το συγκεκριμένο κέντρο, ξεχωριστή συμφωνία της όποιας τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης δρα στα κατεχόμενα, χωρίς να έχουν μεταξύ τους την οποιαδήποτε σύμβαση».

Κληθείς να αναφερθεί σε άλλα ΜΟΕ τα οποία πρότεινε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να κάνω αναφορά. Υπάρχουν μέτρα που φαίνεται ότι μπορεί λίαν συντόμως να εξεταστούν και να υπάρξουν ανακοινώσεις, υπάρχουν όμως και άλλα στα οποία λόγω της στρατιωτικής παρουσίας και του χαρακτηρισμού ‘στρατιωτικών ζωνών’ φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα».

Σε ερώτηση αν ακούγοντας τον κ. Ακιντζί θεωρεί πως θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα διαμόρφωση των όρων αναφοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «να μου επιτρέψετε να μην είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η φάση που περνούμε. Θα πρέπει να πω ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς, που θα μας επιτρέψουν να μπούμε σε ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ακιντζί του ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέση του κ. Ακιντζί, είναι και θέση της Άγκυρας, είναι και γεγονότα, τα οποία είτε τα δέχεται είτε τα απορρίπτει είναι υπαρκτά και είναι δεδομένα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σήμερα δεν έγινε το βήμα μπροστά, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ήταν αναμενόμενο, διότι ήταν μια άτυπη συνάντηση μέσα σε ένα φιλικό κλίμα να ανταλλάξουμε ως δυο Κύπριοι απόψεις πώς μπορεί να πάμε μπροστά».

Ερωτηθείς αν θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «βεβαίως θα ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τα πάντα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top