ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία επί τροπολογιών του Brexit

Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία επί τροπολογιών του Brexit

Δια βοής εγκρίθηκε τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος (και επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελλάδα) Αλμπέρτο Κόστα, η οποία καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει πλήρως τις εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που περιέχονται στη Συμφωνία Αποχώρησης, ανεξαρτήτως της κατάληξης του Brexit.


Η τροπολογία έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, η οποία δεσμεύθηκε επίσης να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να αποδεχθεί την ισχύ των προνοιών για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών στην ΕΕ ακόμα και αν η υπόλοιπη Συμφωνία Αποχώρησης δεν τεθεί σε εφαρμογή.

Δεκτή έγινε επίσης μετά από ψηφοφορία (502 ψήφοι έναντι 20) τροπολογία της βουλευτού των Εργατικών Υβέτ Κούπερ που ζητούσε επαναδιαβεβαίωση των χθεσινών εξαγγελιών της πρωθυπουργού Μέι ότι θα αποδεχθεί μια πιθανή απόφαση της Βουλής υπέρ της αναβολής του Brexit στα μέσα Μαρτίου.

Η κυβέρνηση είχε πει ότι δε θα αντιταχθεί στη συγκεκριμένη τροπολογία από τη στιγμή που αναφερόταν σε μια υπόσχεση που έχει ήδη δοθεί από την πρωθυπουργό, ωστόσο κυβερνητικοί βουλευτές απαίτησαν δια βοής την τέλεση της ψηφοφορίας.

Οι βουλευτές καταψήφισαν (με 240 έναντι 323 ψήφων) τροπολογία του Εργατικού Κόμματος υπέρ μιας τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους και μια στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

Θεωρητικά, όπως τουλάχιστον είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα του τη Δευτέρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, η απόρριψη αυτής της πρότασης σημαίνει ότι πλέον οι Εργατικοί θα στηρίξουν στην επόμενη αντίστοιχη ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου τροπολογία υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Καταψήφισαν επίσης τροπολογία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας για αποκλεισμό της πιθανότητας ‘no deal’ (288 έναντι 324 ψήφων).

Αποσύρθηκε πριν τεθεί σε ψηφοφορία μία πέμπτη τροπολογία που επιχειρούσε να δώσει στους βουλευτές τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το Brexit.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top