ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχουμε παράπονα… και έχουνε παράπονα

Έχουμε παράπονα… και έχουνε παράπονα

Προβληματισμένες οι ΗΠΑ από την αναβάθμιση των σχέσεων Αναστασιάδη – Πούτιν. Έχουμε και εμείς παράπονα απαντά ο Ιωάννης Κασουλίδης

Μιλώντας το Τρίτο Πρόγραμμα ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν παράπονα διότι θεωρούν ότι η Ρωσία θα έπρεπε να απομονωθεί από τους ηγέτες των 28 της ΕΕ ενώ παράλληλα ενοχλήθηκα από τις δηλώσεις που έγιναν. «Όχι όμως από τις συμφωνίες είπε χαρακτηριστικά».

Στο κυπριακό ανέφερε ο κ. Κασουλίδης είπε ότι από την Μόσχα νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά στο κυπριακό παρά από τους Αμερικανούς. «Θα έπρεπε να είχαν απαιτήσεις αν μας στήριζαν εμάς στο θέμα των Τουρκικών προκλήσεων».

Στο ζήτημα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδη δήλωσε ότι «δεν μπορεί μία χώρα η οποία έχει το κυπριακό πρόβλημα στα χέρια του Σ.Α. του ΟΗΕ, έχει δεχθεί σοβαρά χτυπήματα, το κούρεμα των καταθέσεων και την παρουσία του Μπαρμπαρός, να έχει την πολυτέλεια να αγνοεί μόνιμα μέλη του Σ.Α., όποια κι αν είναι αυτά».

Αυτή ήταν η θέση που ο κ. Κασουλίδης ανέπτυξε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο, ενώ σε σχετικό μας ερώτημα είπε ότι δεν ήταν οι συμφωνίες που τους ενόχλησαν.

Η ενόχληση είναι προφανής

«Φαίνεται ότι δεν είναι οι συμφωνίες που τους ενόχλησαν, διότι αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται. Ό,τι κι αν τους ενόχλησε είναι καλό να γνωρίζουν τη θέση μας».

"Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν είναι καιρός για συνέχιση των ίδιων πρακτικών (business as usual) με τη Ρωσία", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

«Εχουμε τονίσει στους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τη σημασία της ενότητας και της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, να σταματήσει να τροφοδοτεί την σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο νιώθουμε έντονα», είπε η κ. Χαρφ.

Η εκπρόσωπος διαχώρισε το θέμα των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας με την ανάρτηση στο twitter του Aμερικανού Πρέσβη, λέγοντας ότι "η αμερικανική πρεσβεία έχει διευκρινίσει πως τα tweets δεν είχαν σκοπό να διασυνδέσουν δυο ξεχωριστά γεγονότα".

Στο ερώτημα γιατί ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για την Κριμαία δεν λένε τίποτε για την τουρκική εισβολή Κύπρο, η κ. Χαρφ ανέφερε: «Ας μην επιχειρούμε να συνδέουμε τέτοιου είδους γεγονότα. Είμαστε ξεκάθαροι για διαφορετικά γεγονότα και δεν θα επιχειρήσω να τα συνδέσω».

Στο μεταξύ, αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως «συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, της υποστήριξης στην κυριαρχία της Ουκρανίας και των προσπαθειών του Συνασπισμού να την κατανίκηση του ISIL».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κ. Νούλαντ «εξέφρασε την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία διευθέτησης που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top