ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το κατάστημα οπτικών Elioptic Boutique που βρίσκεται στην Ραφαήλ Σάντη 13, στην Λάρνακα μας ενημερώνει για την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος.

Το κατάστημα οπτικών Elioptic Boutique που βρίσκεται στην Ραφαήλ Σάντη 13, στην Λάρνακα μας ενημερώνει για την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος.

ΓΛΑΥΚΩΜΑ: Τα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε

Η Παγκόσμια Εβδομάδα «Γλαύκωμα, 10-16 Μαρτίου 2019», στοχεύει στην ενημέρωση και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το γλαύκωμα, ώστε όλοι να καταλάβουμε πόσο σοβαρή είναι αυτή η οφθαλμική πάθηση και πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση για καλύτερη θεραπεία για να μην παρουσιαστεί σοβαρή απώλεια όρασης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ;
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών διαταραχών που προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο, με αποτέλεσμα απώλεια όρασης και τελικά τύφλωση. Το γλαύκωμα σχετίζεται με υψηλότερη από την κανονική πίεση μέσα στο μάτι. Αυτή η αυξημένη πίεση των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) οδηγεί σε νέκρωση οπτικών νεύρων προκαλώντας τυφλά σημεία στο οπτικό πεδίο. Μπορεί, επίσης, να συμβεί όταν η πίεση του ματιού είναι φυσιολογική.
Το γλαύκωμα συνήθως δεν έχει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, μέχρι να παρατηρηθεί αισθητή απώλεια όρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι σημαντική. Η όραση που χάθηκε δεν μπορεί να αποκατασταθεί.
Υπάρχουν αναφορές ότι το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 60 ετών.

 

 

 


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ;

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να αναπτύξουν γλαύκωμα είναι:

• άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών
• εκείνοι που έχουν μέλη της οικογένειας με γλαύκωμα
• εκείνοι που προέρχονται από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία
• εκείνοι που έχουν υπερμετρωπία
• εκείνοι που έχουν λεπτό κερατοειδή χιτώνα
• άτομα που είχαν τραυματισμούς στα μάτια
• εκείνοι που χρησιμοποιούν μακροχρόνια κορτικοστεροειδή (π.χ. κορτιζόνη, υδροκορτιζόνη, πρεδνιζόνη)
• εκείνοι που έχουν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις


ΤΥΠΟΙ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες γλαυκώματος:

• Πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας
Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος γλαυκώματος. Εμφανίζεται σταδιακά. Σε αυτή την περίπτωση το μάτι δεν αποστραγγίζει το υγρό, αυτό οδηγεί σε αυξημένη ποσότητα υγρού, που απομένει στο πρόσθιο τμήμα του ματιού με αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση του ματιού. Αυτό είναι ανώδυνο και χωρίς συμπτώματα, αλλά η βλάβη στο οπτικό νεύρο έχει ήδη ξεκινήσει και η περιφερική απώλεια της όρασης μειώνεται σταδιακά.

• Οξύ Γλαύκωμα (ή κλειστής γωνίας)
Αυτό είναι, επίσης, γνωστό ως γλαύκωμα στενής γωνίας. Προκαλεί ξαφνικά συμπτώματα απώλειας όρασης, οξύ πόνο στα μάτια, πονοκεφάλους, κόκκινα μάτια, το φαινόμενο φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα, ναυτία και έμετο. Είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης μέσα στην ημέρα. Συχνά επηρεάζει μόνο το ένα μάτι.
Αυτό συμβαίνει όταν το σύστημα αποστράγγισης του ματιού κλείνει ή μπλοκάρει, και οι κόρες του ματιού διαστέλλονται προκαλώντας ξαφνική αύξηση της πίεσης των ματιών.

 


Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν:

• Γλαύκωμα κανονικής τάσης
Σε αυτή τη μορφή γλαυκώματος, η πίεση του οφθαλμού παραμένει εντός του φυσιολογικού εύρους, αλλά μπορεί ακόμη να προκαλέσει βλάβη οπτικού νεύρου και απώλεια οπτικού πεδίου. Η αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να σχετίζεται με κακή ροή αίματος προς το οπτικό νεύρο. Είναι πιο συνηθισμένο σε Ιάπωνες, σε γυναίκες ή σε άτομα με ιστορικό αγγειακών παθήσεων.

• Γλαύκωμα χρωστικής
Σπάνια μορφή γλαυκώματος, όπου η χρωστική ουσία από την ίριδα χαλαρώνει και προκαλείται φραγμός στο σύστημα αποστράγγισης του ματιού. Συχνότερα εμφανίζεται σε άντρες που ανήκουν στη λευκή φυλή στην ηλικία των 30 έως 50 ετών.

• Συγγενές γλαύκωμα
Αυτός ο τύπος κληρονομείται και παρουσιάζεται κατά τη γέννηση. Τα παιδιά που γεννιούνται με γλαύκωμα έχουν ελάττωμα στο σύστημα αποστράγγισης του ματιού ή στενές γωνίες.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

Το γλαύκωμα ανιχνεύεται μέσω διεξοδικής οφθαλμολογικής εξέτασης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Εξέταση οπτικής οξύτητας, για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζεται η όραση σε διαφορετικές αποστάσεις, μαζί με λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς καθώς και οικογενειακό ιστορικό.
• Τονομέτρηση για τη μέτρηση της πίεσης μέσα στο μάτι.
• Εξέταση οπτικού πεδίου για να αξιολογηθεί ο βαθμός επηρεασμού του περιφερειακού οπτικού πεδίου.
• Έλεγχος του πάχους του κερατοειδούς.
• Διευρυμένη εξέταση οφθαλμών για την εκτίμηση του οπτικού νεύρου και εξέταση του αμφιβληστροειδούς για τυχόν σημεία βλάβης.
• Περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το OCT και τη γωνιοσκόπηση.

 

 

 

ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, λέιζερ ή φάρμακα, ανάλογα με τον τύπο του γλαυκώματος και τη σοβαρότητα της πάθησης.
Η θεραπεία αποσκοπεί να «περισώσει» το υπόλοιπο της όρασης. Αδυνατεί να επαναφέρει την όραση που έχει ήδη χαθεί από το γλαύκωμα.
Γι 'αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Επίσης, πρέπει να κατανοηθεί η σοβαρότητα της πάθησης και πόσο επικίνδυνη είναι για την οριστική και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.
Επομένως, οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να προλάβουν τις πιθανές μόνιμες απώλειες της όρασης.

Το Elioptic Boutique βρίσκεται στην Ραφαήλ Σάντη 13,  Λάρνακα και άνοιξε τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2018. Το  κατάστημα οπτικών έχει μια φυσική, σύγχρονη εμφάνιση και η ζεστή του ατμόσφαιρα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα.

 

 

 

 

 

 


https://www.tothemaonline.com/Article/167093/to-neo-katasthma-optikwn-sthn-larnaka--elioptic-boutique

Το κατάστημα οπτικών Elioptic Boutique είναι πλήρως εξοπλισμένο με τον πιο σύγχρονο οφθαλμολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για να παρέχει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εμπειρία στο πελατολόγιο του.
Οι έμπειροι οπτομέτρες και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα χαρούν να σας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και προσωπική φροντίδα για τα μάτια σας.
Σκοπός μας είναι να παρέχουμε άριστη εξυπηρέτηση σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου ο στόχος μας είναι να εστιάζουμε και να ικανοποιούμε τις ανάγκες φροντίδας τον ματιών κάθε ασθενούς μαζί με ποιοτικά προϊόντα και να συνεχίζουμε να το κάνουμε εξασφαλίζοντας κάθε φορά υψηλό επίπεδο οπτικής φροντίδας.

Βρείτε μας στο Facebook:  https://www.facebook.com/eliopticboutique/
Βρείτε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/eliopticboutique/
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο:  https://www.elioptic.com/

Στο Elioptic Boutique εστιάζουμε στην όραση σας!

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top