ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας να επιτρέψει λύση του Κυπριακού επ' ωφελεία όλων»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας να επιτρέψει λύση του Κυπριακού επ' ωφελεία όλων»

Την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα επιδείξει συμπεριφορά που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού επ` ωφελεία όλων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην επικείμενη συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα των εγγυήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου, στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι αναμένει στην Κύπρο την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, εντός των επομένων ημερών. Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο οι δύο πλευρές είναι κοντά στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, λόγω της επιμονής και της ερμηνείας που δίνουν οι Τ/κ στην πολιτική ισότητα.

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος συμμερίζεται τις ανησυχίες που υπάρχουν στην τ/κ πλευρά όσον αφορά το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας από την πιο πολυάριθμη κοινότητα, την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να κατανοήσουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων όσον αφορά τη λειτουργικότητα του κράτους, την επομένη μιας συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρχει θετική ψήφος για κάθε απόφαση, σημειώνοντας συναφώς ότι δεν υπάρχει σε κανένα σύνταγμα του κόσμου ανάλογη πρόνοια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι η Λευκωσία δεν χρησιμοποιεί την ειρηνευτική δύναμη για τη μη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι αυτό που δεν επιτρέπει την εξεύρεση λύσης είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από την άλλη πλευρά.

 

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο:

ΕΡ. Να ξεκινήσουμε με μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα έχει απωλέσει μεγάλους δήμους. Εσείς έχετε ήδη εκφράσει την προσδοκία για αποφυγή φραστικών εξάρσεων που ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, αναμένετε κάτι πιο συγκεκριμένο για το Κυπριακό από δω και στο εξής;

ΑΠ. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να συνεκτιμήσει κανένας πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Γενικά φαίνεται ότι δεν αποδυναμώθηκε η Κυβέρνηση Ερντογάν σε συνολικά ποσοστά, έχασε όμως βασικούς δήμους που είναι ένα ισχυρότατο μήνυμα δυσαρέσκειας.

Δεν ξέρω πώς θα μεταφραστεί σε πολιτικές αυτό, εάν θα είναι δηλαδή αλλαγή πολιτικής με στόχο κατά κύριο λόγο όχι τη διασάλευσης της ειρήνης στην περιοχή, αλλά επικέντρωση στα εσωτερικά θέματα, όπως είναι η οικονομία παραδείγματος χάριν. Και για να υπάρξει πρόοδος στην οικονομία θα πρέπει να υπάρχει και μια βεβαιότητα σταθερότητας στην χώρα και όχι ενδεχόμενη εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις γενικότερα ή κινδύνους που μπορεί ανάλογες πολιτικές να δημιουργήσουν. Συνεπώς θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να παρακολουθήσουμε στη συνέχεια πως θα είναι η όλη πολιτική συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας.

ΕΡ. Η επόμενη περίοδος φαίνεται ότι θα είναι περίοδος κινητικότητας στο Κυπριακό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 15 Απριλίου την έκθεση του και ήδη βλέπουμε τις πρώτες κινήσεις, με το ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου και της κ. Λουτ στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή. Όσον αφορά την επάνοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, έχει καθοριστεί το επόμενο ραντεβού;

ΑΠ. Είχα μιλήσει προ μερικών ημερών με την κ. Λουτ και απόψε θα έχουμε μια νέα συνομιλία. Ευελπιστώ ότι θα είναι εντός των επομένων ημερών.

ΕΡ. Είμαστε πιο κοντά στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς;

ΑΠ. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε αν επιμείνουν, όπως επιμένουν στις θέσεις τους η τουρκική πλευρά και οι Τ/κ. Δηλαδή στα θέματα της πολιτικής ισότητας όπως τα ερμηνεύουν, που εν τη ουσία ανατρέπουν την πολιτική ισότητα. Διότι το να θέλει η μια πλευρά να έχει τον καθοριστικό λόγο στην οποιαδήποτε απόφαση σημαίνει πως εν τη ουσία καταργείται η πολιτική ισότητα και μετατρέπεται σε ένα καθεστώς όπου ο ένας αναλόγως της βουλήσεως, καθορίζει ποιες θα είναι οι αποφάσεις. Εάν δεν είναι αρεστές, δεν δίνει τη μια θετική ψήφο και συνεπώς δεν λαμβάνονται αποφάσεις.

Εγώ συμμερίζομαι και τις δικές τους ανησυχίες, όσον αφορά την ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας από πλευράς της ε/κ κοινότητας, ως της πολυαριθμότερης, με την έννοια ότι και στα διάφορα όργανα, σε πλείστα όσα, θα υπερισχύουν. Λέω ότι η πολιτική ισότητα υπαγορεύει πέραν των άλλων και την θετική ψήφο, όπως την προβάλλουν, αλλά όχι επί παντός επιστητού για κάθε απόφαση. Σε ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Ε/κ με την επιβολή αποφάσεων που πιθανόν να ζημιώνουν είτε την τ/κ πολιτεία, είτε την τ/κ κοινότητα, εκεί να υπάρχει ασπίδα προστασίας. Και δεν βλέπω γιατί πρέπει να ισχύει για κάθε απόφαση. Τι είναι πίσω από αυτό και πώς ερμηνεύεται, αφού δεν υπάρχει σε κανένα σύνταγμα του κόσμου μια ανάλογη πρόνοια. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει – από την ώρα που δίνεται το δικαίωμα [σ.σ. της θετικής ψήφου] – και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Υπάρχει μια απόλυτα θετική στάση από δικής μας πλευράς, που κατανοούμε τις ανησυχίες τους. Την ίδια ώρα θα πρέπει να γίνει κατανοητή και από δικής τους πλευράς η ανησυχία που προκαλείται στους Ε/κ από ενδεχόμενες διατάξεις, οι οποίες πιθανότατα να μην αποδώσουν αύριο ένα λειτουργικό κράτος, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης την επομένη μιας συμφωνίας.

 Αυτά πρέπει να είναι μέλημα όσων γνοιαζόμαστε για την Κύπρο και όχι για τρίτους. Για αυτό και η επιμονή μας στην απεξάρτηση, δηλαδή στην πλήρη ανεξαρτησία χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς στρατούς που να ρυθμίζουν ή να ελέγχουν την βούληση – για να μην αναφερθώ και στον εποικισμό και λοιπά – της μιας κοινότητας εις βάρος της άλλης.

ΕΡ. Στις 12 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για θέματα ασφάλειας. Αναμένετε να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη διαδικασία αυτή;

ΑΠ. Είμαστε στα πρώτα πρώτα στάδια για να μπορεί κανένας να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Ας ευχηθούμε ότι θα υπάρξει μια τέτοια στάση από πλευράς Τουρκίας, αναγνωρίζοντας αυτό που και ο Γενικός Γραμματέας είχε αναγνωρίσει στον Κραν Μοντάνα για τον αναχρονισμό του συστήματος των εγγυήσεων, για την ανάγκη αντικατάστασης με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό με διεθνή εμπλοκή και γενικότερα μια από πλευράς τους συμπεριφορά που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού επ` ωφελεία όλων.

Λύση του Κυπριακού σημαίνει και για την Τουρκία τον τερματισμό ενός διαιωνιζόμενου πονοκεφάλου και για τους Τ/κ συμπατριώτες μας, βεβαίως και για τους Ε/κ, οι οποίοι βιώνουμε τα τελευταία 45 χρόνια τις συνθήκες κατοχής και αποστέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΡ. Όσον αφορά το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπάρχει η θέση που έχει εκφραστεί τον περασμένο Ιανουάριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι «δεν θα υποστηρίξουν το στάτους κβο για αποστολές στις οποίες οι πολιτικές διαδικασίες είναι αποτελματωμένες». Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τις ΗΠΑ και ποιες θα είναι οι κινήσεις της Λευκωσίας τον Ιούλιο, εάν δεν γίνει κατορθωτό να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών.

ΑΠ. Δεν αναμένουμε τον Ιούλιο. Πρώτα και πάνω από όλα η προσπάθειά μας είναι να επαναρχίσει ο διάλογος πάνω σε μια υγιή βάση που να μας δίνει προοπτική. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι ενεργούμε κατά τρόπο που να γίνει αντιληπτό πόσο πιο επικίνδυνο είναι εάν αποχωρήσει η ειρηνευτική δύναμη. Δεν χρησιμοποιούμε την ειρηνευτική δύναμη για να μην λύνουμε το Κυπριακό. Δεν είναι οι κυπριακές Κυβερνήσεις ή οι ελληνοκυπριακές ηγεσίες που δεν ήθελαν τη λύση του Κυπριακού. Είναι οι όροι ή οι προϋποθέσεις που τίθενται από την άλλη πλευρά που δεν επιτρέπουν δυστυχώς [σ.σ. τη λύση].

Το 2004 έγινε μια σημαντική προσπάθεια, ο λαός κλήθηκε να αποφασίσει. Αποφάσισε το 76% απορρίπτοντας εκείνη την πρόταση. Και πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστή μια ανάλογη απόφαση, διαφορετικά δεν θα είχε λόγο να παραπέμπεται σε δημοψήφισμα η όποια λύση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top