ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Φωτίου: «Η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στα θέματα εγκλωβισμένων»

Φ. Φωτίου: «Η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στα θέματα εγκλωβισμένων»

Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στα θέματα, που αφορούν άμεσα τους εγκλωβισμένους, όπως αμετακίνητη και αρνητική είναι ουσιαστικά και στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε την Τετάρτη 03/04 ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Λευκωσία με ομάδα μαθητών από την Καρπασία, ο κ. Φωτίου είπε ότι «η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, συνεχίζει την πολιτική και τακτική διατήρησης και επιβολής απαράδεκτων μέτρων κατά των εγκλωβισμένων, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατ’ αρχήν με τη συμφωνία της Βιέννης, της 2ας Αυγούστου 1975».

Έτσι, σημείωσε, «είναι στο πλαίσιο αυτό που δυσχεραίνει, για παράδειγμα, την εκπαίδευση σας σύμφωνα με τα προγράμματα και τους στόχους που θέτει για όλα τα παιδιά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αντί να τη διευκολύνει με τη λήψη επαρκών στοιχειωδών μέτρων λόγω και της ιδιάζουσας κατάστασης που βιώνετε εκεί στην Καρπασία».

Αναφερόμενος στο Προληπτικό Πρόγραμμα πολυεπίπεδης στήριξης σε μαθητές των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Φωτίου είπε πως θα ξεκινήσει άμεσα μετά και την διευθέτηση που έγινε με την UNFICYP.

Καλωσορίζοντας τους μαθητές της Καρπασίας στις ελεύθερες περιοχές, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε: «Υποβάλλεστε σε θυσίες, στερείστε πράγματα, που για άλλα παιδιά της ηλικίας σας είναι δεδομένα στην καθημερινή τους ζωή, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ζείτε σε συνθήκες ξένης στρατιωτικής κατοχής με στέρηση της ελευθερίας και της απαιτούμενης ασφάλειας σας, καθώς και μιας μεγάλης σειράς δικαιωμάτων που θεωρούνται δεδομένα για όλους τους άλλους».

 «Ολόκληρη η Κύπρος είναι μια πατρίδα για τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου και τους άλλους εγκλωβισμένους μας στην ηρωική Καρπασία. Μια πατρίδα είναι βέβαια για όλους μας, αλλά οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου το αισθάνονται και το πιστεύουν αυτό πολύ πιο έντονα, καθώς βιώνουν τις συνέπειες της κατοχής και στερούνται όσα για άλλα παιδιά της ηλικίας τους είναι αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «με την καρτερία, την υπομονή και την αντοχή σας, δίνετε όμως μαθήματα σε όλους εμάς με το ανώτερο ψυχικό σθένος και τη δύναμη σας, όπως και με το δέσιμο σας με την ιστορία, τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, καθώς και τη μεγάλη και αψεγάδιαστη αγάπη σας για τους τόπους μας. Για όλα αυτά αξίζετε και έχετε όλο τον θαυμασμό μας».

Καταληκτικά, ο κ. Φωτίου βεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη στήριξη της κυβέρνησης προς τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top