Γ. Ομήρου : «Εμπαιγμός» η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΒ

Γ. Ομήρου : «Εμπαιγμός» η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΒ

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη συνομολόγηση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας- Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Βρετανία, σημειώνει, αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της ανεξάρτητης εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυνάμει της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960.

 «Παρά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία δυνάμει της Συνθήκης αυτής, υπήρξε ένοχη κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν παραβίασης αυτών των υποχρεώσεων.

Το 1974, ανέχθηκε το πραξικόπημα της χούντας και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Ουδέν έπραξε για την προάσπιση της ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1983, ουδέν έπραξε για την αποτροπή και στη συνέχεια την αποτροπή ανακήρυξης του ψευδοκράτους». προσθέτει.

Τι άλλο, διερωτάται, μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοινωθείσα «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, παρά  εμπαιγμό και μνημείο υποκρισίας;»

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE